ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Molim Vas da mi navedete osnovne vidove komunikacije mačke sa okruženjem. Skoro sam postala vlasnica jedne mace i ne snalazim se najbolje. Hvala, Aleksandra

O: Društveno ponašanje mačka veoma je raznoliko, od divljih samotnjaka do onih koje vole društvo drugih mačaka.  Njihov karakter i društvena interakcija sa drugim mačkama zavise od učenja u ranoj dobi, gustini lokalne populacije mačaka i dostupnosti hrane. Društveni kontakti postaju češći kada hrane ima u izobilju jer je tada manje razloga za borbu. Mršavije, šarene mačke - lovci ograničiće svoje društvene aktivnosti za zauzimanje odbrambenog položaja, dok će u kolonijama dobro uhranjene mačke ponekad biti iznenađujuće sklone druženju i socijalnim interakcijama. Ako pažljivo slušate vokalizacije svoje mačke u toku dana, možete primetiti da je to puno više od uobičajenog "mijau". Uz govor tela i označavanje teritorije mirisom iz žlezda, grebanjem ili urinom, vokalizacija je bitan deo komunikacije Vaše mačke. Svojim oglašavanjem može privući druge mačke ili ljude, ili ih držati na distanci, toplo Vas pozdraviti ili Vas upozoriti da će izvesti napad.

O: Savijanje leđa u luk, pokazivanje zuba, kostrešenje dlake, frktanje ukazuju na bes. Osećaji poput straha i brige štite mačku od pretnji i opasnosti. Frktanjem i režanjem mačke izražavaju strah i agresivnost. Nije samo oglašavanje ono što odaje kako se Vaša mačka oseća. Važno je pratiti i druge delove tela. Mačkin rep se često ponaša kao "produžetak" njenih osećaja, ali i upozorenje na njene namere. Opšte je pravilo, što je rep više, mačka je boljeg raspoloženja. Vesela mačka će držati uspravno rep, dok će uplašena mačka povući svoj rep među noge. Visoko podignut rep tako predstavlja veseli pozdrav kad se vratite kući. Široki zamasi repom znak su nervoze, dok je trzanje znak uzbuđenja i znatiželje. Tako će Vam, na primer, mačka kojoj je dosta maženja dati signal nestrpljivim zamasima repom da joj je dosta. Ako zanemarite ovaj znak, vrlo verojatno je sledeće upozorenje udarac šapom. Udaranje šapom je znak agresije, koji pokazuje da je Vaša mačka iziritirana.

Vrlo uznemirena mačka brzo će pomerati levo desno ceo rep, što ozbiljno shvatite kao preteći signal. To je jedna od prednosti komunikacije mačaka, da druge mačke i Vas jasno vidljivim znacima upozori, kako biste izbegli direktan sukob. Sa druge strane, kad se radi o lovu, mačke imaju znatno suptilniji pokret repom, kojim mačka upozorava druge mačke na svoju nameru lova, ali to ne odaje žrtvi. Kad mačka drži uši uspravljene i usmerene prema napred, znači da je opuštena, zadovoljna i prijateljski raspoložena. Ali pripazite se kad spusti uši. Kad su joj uši spuštene uz glavu, nalazi se u agresivnom položaju. Na taj način štiti uši od zubi i kandži protivnika ako izbije borba. Uši okrenute unazad i prema dole označavaju strah, ali i potencijalnu agresivnost jer se uplašena mačka može osećati ugroženo i izazvano.

 

OZNAKE: