mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam Maine coona koji jako brzo raste i sa 6 meseci već ima 95 cm i skoro 6 kg. Koje dodatke ishrani preporučujete za razvoj njegovih kostiju i zglobova, pogotovo zadnjih nogu, kako bi izbegli moguće komplikacije u budućnosti? Hvala puno!
Lela

O: Maine coon mačka jedna je od najvećih rasa mačke, poznata po svojoj inteligenciji i razigranosti, kao i po specifičnom fizičkom izgledu.To su vrlo velike i energične mačke. Katkad teže oko 13-15 kilograma, dok je prosečna težina 8-10 kilograma za mužjake, a za ženke malo manje. Mužjak može narasti na dužinu veću od jednog metra, a dosezanje konačne veličine često traje duže nego kod ostalih mačaka, uglavnom oko 4 do 5 godina. Main coon mačke sklone su nastanku displazije kuka i za nastanak ove bolesti smatra se da je odgovorna kombinacija gena. Displazija kuka je razvojna bolest, što znači da se mace ne rađaju s njom, već nastaje kasnije paralelno sa rastom i razvojem.

Uobičajeno se kada je reč o displaziji pasa i mačaka, spominju glukozamin i hondroitin kao materujekoje mogu prevenirati nastanak bolesti, međutim to su supstance koje ne sprečavaju i ne usporavaju nastanak ove bolesti. Obe materije dokazano pomažu u obnavljanju hrskavice i redukciji boli koja može biti prisutna kod ove bolesti. Kao važna mera prevencije mišićno-koštanih poremećaja smatra se održavanje adekvatne telesne težine. Osim toga, u periodu razvoja bilo bi dobro izbegavati jača telesna naprezanja. Povremena rendgenološka pretraga takođe se preporučuje.

Kvalitetna ishrana od najvećeg je značaja  Uz superpremium hranu (Brit care, Royal Canin, Pro Plan, Trainer..),nije neophodno dodavati vitaminske preparate u kontinuitetu jer ih hrana sadrži sasvim dovoljno. Ponekad problemi mogu nastati zbog viška pojedinih vitamina ili minerala pa je dodavanje vitaminsko - mineralnih preparata indikovano periodima kada se očekuje pojačani napor, odnosno stres za mačku.

 

OZNAKE: