ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 8 meeci koja neobičnno hoda. Svakih 20-ak minuta neobično se ponaša, tj. izgleda kao da ima zatvor i da želi obaviti nuždu, a ne može i zato nekako hoda samo na prednjim nogama, a zadnje joj izgledaju kao da ih ni ne koristi. Prilikom toga su joj leđa nekako izvijena prema gore. Ivana

O: Kako niste naveli kakvo je opšte stanje životinje, pretpostavljam da niste primetili druge promene ili tegobe. Ukoliko mačka zaista nema stolicu ili je ona tvrda, trebalo bi joj u hranu dati po malu kašiku parafinskog ulja. Isto tako, trebalo bi promeniti način ishrane kako bi stolica bila redovna i mekše formirana.  Mnoge mačke rado jedu kuvano povrće bogato vlaknima koja podsiču pravilo varenje. Uzrok promena u hodu mogu biti različite povrede kičme ili zadnjeg dela tela. Laganim opipavanjem pokušajte pronaći mesto boli, a ukoliko ga pronađete bilo bi dobro mačku odvesti veterinaru kako bi temeljno pregledao životinju i sproveo terapiju. Međutim, moguće je i da su ovo samo znaci početka teranja. Mačke polno sazrevaju u periodu od 6 do 8 meseci. 

Mačka koja je u fazi teranja menja ponašanje, pa se tako mogu uočiti umiljavanje, prebacivanje na leđa, protezanje i izvijanje leđa. Pažljivo pratite Vašu mačku i verojatno ćete uočiti još neke od simptoma koji će ukazati što je od navedenog uzrok neobičnog hoda. Poseta veterinaru je svakako preporučljiva.

OZNAKE: