Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Senatandrejski put 11, Novi Sad

P: Maca je omacila 6 mačeta, koji su sada stari 21 dan. Od pre par dana sam primetila kod nekoliko mačeta da teže otvaraju oču, ili je jedno oko na pola ili potpuno zatvoreno, tek nakon 10ak minuta od buđenja uspeju da ga otvore. Takođe se javila i kao nekakva žučkasta sluz. Ja sam im ispirala oči fiziološkim rastvorom i skidala tu sluz i većina je sada dobro. Ipak dva mačeta još uvek imaju isti problem. Molim vas za savet da li da pokušam i sa nekom antibiotskom kremom i na koji način da ih dalje negujem. Unapred hvala, pozdrav
O: Nakon rođenja mačići su potpuno bespomoćni i zavise u potpunosti od svoje majke. Mačići se rađaju slepi (zatvoreni su im očni kapci). Oči počinju polako da otvaraju nakon 7-10 dana (mačići kratkodlakih maca 5-8 dana, a dugodlakih 10-14 dana). U starosti od deset dana mačići počinju da puze vučeći stomak po podu, uzdignutog repa koji im služi za ravnotežu. S dve nedelje počinju da se lagano oslanjaju na sve šapice ali stomak i manje vuku po podu. S tri nedelje mogu da stoje, čuju, vide, mirišu i reaguju. S četiri nedelje mačići se kreću poput odrasle mačke ali im je rep i dalje uzdignut zbog ravnoteže. Sa sedam nedelja imaju potpuno razvijenu ravnotežu.

S obzirom na opisane simptome mogu posumnjati na pojavu konjunktivitisa. Konjunktivitis predstvalja zapaljenje sluzokože oka, a karakteriše ga otok i crvenilo konjunktive. Oko je najčešće poluzatvoreno ili zatvoreno, sa često prisutnim iscedkom, koji može biti u blažem obliku oboljenja serozan (oko pojačano "suzi" - conjunctivitis serosa), a u nešto težim mukozan (sluzav - conjunctivitis mucosa), mukopurulentan (sluzavo-gnojan conjunctivitis muco-purulenta) ili purulentan (gnojan - conjunctivitis purulenta).

Prema toku oboljenje može biti akutno ili hronično, a prema uzroku oboljenje može da bude virusne, bakterijske ili mehaničke (iritacije, povrede oka ili strana tela u oku) etiologije. Treba spomenuti i ostale uzroke kao što su alergije (alergijski konjunktivitis), izloženost hemikalijama, iritacija vetrom, prašinom, dimom.

Bolest se dijagnostikuje kliničkim (oftalmološkim) pregledom, uz eventualne dodatne analize (bakteriološku i mikološku). Konjunktivitisi se mogu lečiti lokalno, aplikacijom antibiotskih masti ili kapi, a ukoliko se radi o težim slučajevima primenjuje se sistemsko lečenje. Pre davanja masti neophodno je oči očistiti, osloboditi se sasušenog iscedka. U tu svrhu možete koristiti fiziološki rastvor. Ponekad se dešava da životinja dobro odreaguje na terapiju i dovede do poboljašanja, ali čim prestanemo sa davanjem lekova simptomi se ponovo vrate, a ponekad i pogoršaju. Da bi se to izbeglo najbolje bi bilo uzeti bris oka, i na osnovu koga se radi antibiogram i određuje tačna terapija.

Isključivo prema opisu bolesti nije moguće postaviti neku konkretnu dijagnozu, zato Vam savetujem da mačiće pregleda veterinar koji će tek na osnovu oftalmološkog pregleda (i po potrebi, dodatnih analiza) moći da zaključi o čemu se tačno radi, jer se konjunktivitis kao simptom može javiti i kod nekih zaraznih oboljenja mačića.

OZNAKE: