Milica Djedovic, DVM


Odgovara:
Milica Đedović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam malu macu koja na svojoj dlaci ima male bele tačkice i čini mi se parazite koji liče na vaške. Mazila sam je i bila mi je blizu kose i sada me zanima, da li postoji mogućnost da će vaškice te preći na mene? Pozdrav! Jasmina
O: Prema onome što ste opisali vrlo je teško zaključiti o kojem bi se konkretnom problemu radilo kod Vašeg mačeta. Da bi se postavila dijagnoza uvek je potrebno uzeti iscrpnu anamnezu od vlasnika.

Uzimanje iscrpne anamneze je važno kako bi se na osnovu tih podataka postavila sumnja na određenu bolest, napraviti klinički pregled životinje, a po potrebi i dodatne pretrage.

Niste naveli koliko je mače staro, da li ima još zdravstvenih problema osim navedenog (da li se češe, da li je boja i izgled kože promenjen, da li opada dlaka), da li ste ga okupali odgovarajućim šamponom (namenjenim upravo za mačiće) - ponekad se upravo zbog kupanja u neodgovarajućem šamponu koža isuši pa se stvori perut.

Budući mi nedostaje konkretnih nformacija, daću Vam nekoliko podataka o mogućim uzrocima pojave ovih ''belih tačkica''.

Cheyletiella parasitivorax je grinja koja se često nalazi na koži pasa, mačaka i kunića. Kada je prisutna jača invazija, grinje se vide golim okom, bele su boje, a vlasnici je često opisuju kao ''hodajuću perut''. Ove grinje se prenose direktnim kontaktom, sa zaražene životinje na zdravu, a moguć je i prenos iz zaražene okoline. Često mogu preći i na ljude (potencijalna zoonoza!) i izazvati dermatitis sa intenzivnim svrabom. Obično se kod pasa jave svrab, lagano crvenilo kože i mestimično proređena dlaka, međutim, kod mačaka i kunića invazija ovom grinjom može proći asimptomatski.

Dijagnoza se postavlja isključivo kliničkim pregledom, a zatim i dodatnom pretragom - mikroskopski pregled celofanskog otiska kože ili pregled kožnih strugotina. Ponekad se ova grinja može naći i koprološkom pretragom, ukoliko se dotična pretraga radi ciljano, kako bi se na taj način otkrila Cheyletiella (uglavnom se radi o slučajnom nalazu grinje jer koprološka pretraga ne služi u rutinskoj dijagnostici ovog parazita - mačke se lizanjem uređuju, a na taj način mogu i progutati grinje koje će potom putem fecesa izaći van u okolinu).

Invazija Cheyletiellom suzbija se odgovarajućim insekticidima koji se koriste protiv buva. Preporučila bih Vam Frontline sprej. Njime možete istovremeno tretirati i mače i prostor u kojem boravi.

Osim potencijalno parazitološkog problema, postoji mogućnost da se radi i o nekom dermatološkom problemu, koji se može dijagnostikovati na temelju kliničkog pregleda kože. Moguće su i alergije.

Postoje različite vrste alergija - kontaktne alergije, alergije na hranu, inhalatorne alergije i druge. Među najčešćima su alergije na hranu koje se mogu ispoljiti kožnim problemima (perutanjem kože, svrabom, problemima sa analnim vrećicama, ispadanjem dlake i sl.) ili gastrointestinalnim problemima (prolivi ili povraćanja zbog intolerancije na hranu). Dijagnoza se postavlja na temelju anamnestičkih podataka, kliničkog pregleda, a od velike pomoći u dijagnostici, ali i kao potpora terapiji, može biti promena hrane, tj. uklanjanje uzroka koji je i doveo do pojave alergije.

Na tržištu postoje različite medicinske hrane namijenjene alergičarima - Eukanuba ''Dermatosis LB'', Royal Canin ''Hypoallergenic'". Sve ih možete naći u apotekama Pet centra.

U svakom slučaju, kako biste bili potpuno sigurni o kojem se problemu kod Vašeg ljubimca radi trebali biste ga odvesti na veterinarski pregled, na temelju kojeg će kolege postaviti dijagnozu i, ukoliko bude potrebno, odrediti terapiju.

OZNAKE: