ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Možete li mi objasniti sve o postupku čišćenja mačke od crevnih parazita, i koje sve preparate imate u ponudi za ovu svrhu ? Pozdrav i veliko hvala, Svetlana

О: Čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita, ili kako se stručno kaže - dehelmintizacija je jako važna mera u zaštiti zdravlja životinja i ljudi. Postoje određene parazitske bolesti koje se mogu preneti sa pasa i mačaka na ljude, a koje su vrlo opasne i mogu ozbiljno da naruse zdravlje ljudi.


Kada se govori o životinjama poseban problem predstavljaju mlade životinje kod koji prisutni crevni paraziti mogu da dovedu do digestivnih problema - proliv, povraćanje, opstrukcija creva, loše upijanje hranljivih materija iz hrane, anemija i drugo. Zbog navedenih razloga redovno čišćenje pasa i mačaka od crevnih parazita je neophodno i odgovornost je svakog vlasnika da štiti kako sopstveno zdravlje i zdravlje svoga ljubimca, tako i zdravlje drugih ljudi i životinja.

Čišćenje od crevnih parazita se sprovodi prvi put kod životinja sa 20 dana starosti, a se ponavlja svake 2-3 nedelje do 3. meseca starosti.

U peridu do šest meseci starosti mače treba čistiti u intervalima od jednog meseca. Posle šest meseci starosti, čišćenje se ponavlja u intervalima od tri do šest meseci. Čišćenje na svaka tri meseca se preporučuje tamo gde životinja puno vremena provodi sa malom decom, u većim odgajivačnicama, ako pas ili mačka puno vremena provode napolju i dolaze često u kontakt sa drugim psima i mačkama. Ako se pas ili mačka drže u kući i ako je njihov kontakt sa drugim predstavnicima njihove vrste ređi, čišćenje se sprovodi na svakih 4-6 meseci.

Čišćenje ljubimaca od crevnih parazita mora da se vrši iako vlasnik u izmetu životinje crevne parazite ne primećuje. Kod većine odraslih životinja paraziti u crevima životinje borave, a da ne izazivuja nikakve simptome, niti u izmetu dolazi od pojave vidljivih tragova njihovog prisustva. Jedini metod kojim crevni paraziti sa sigurnošću mogu da se otkriju je mikroskopski koprološki pregled izmeta životinje.

U Pet centru možete pronaći veliki izbor antihelmintika za Vaše ljubimce i to u obliku tabletica, paste, sirupa ili spot on rastvora i naravno uvek možete dobiti koristan savet veterinara.

Od endoantiparazitika koji se koriste kod mačaka imamo:

Profender spot one ampule koje se nanose na kožu prema kilaži mačke i deluju protiv valjkastih crva i pantljičara. Ne daju se mačićima mlađim od 8 nedelja i lakšim od 0,5 kg.

Advocate spot one ampula koja se nanosi na kožu prema kilaži mačke. Deluje na buve, ušnog šugarca, l3 i l4 larve srčanog crva i zrele i nezrele oblike mačije gliste i Ancylostoma tubaeforme. Ne deluje na pantljičare koje se mogu naći u digestivnom traktu. Pogodan je za mačke koje žive u stanu i ne izlaze napolje. Može se davati mačićima starijim od 9 nedelja.

Drontal Cat tableta koja se aplikuje prema kilaži mačke. Do 2 kg se daje pola tablete, a do četiri kg se daje cela tableta. Deluje na gliste i na pantljičare

Prazimec C tableta deluje i na endo i na ektoparazite. Širokog je spekra delovanja. Za uništavanje unutrašnjih parazita dozira se 1 tabela na 2.5kg telesne mase mačke. Ne daje se mačićima mlađim od dva meseca.

Vitaminthe pasta deluje na nematode i cestode koje se najčešće nalaze u crevima mačaka. Aplikuje se prema kilaži mačke, jedan podeok na 2kg telesne mase. Ne daje se mačićima mlađim od 6 nedelja.

 

OZNAKE: