Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam sijamskog mačora starog dve godine. Pre nekoliko dana sam primetila da mu je nos vrlo suv i da je kožica nosa počela malo da se ljušti. Blago sam mu dodirnula nos ali nije odreagovao na moj dodir, pa mislim da ga ne boli. Normalno diše, ima normalan apetit i dalje je vrlo živahan. Da li je možda u pitanju neka infekcija i šta da radim?
Kristina

O: Klasifikacija oboljenja kože nije jednostavna ukoliko ne znamo šta je uzrok dermatoze mačaka.

Stoga se promene na koži klasifikuju na osnovu morfologije određene promene (izgleda i oblika promene) a ne na osnovu same etiologije i patogeneze. Promene se dele na primarne i sekundarne.

Primarne su: pega-macula, crveni osip-roseola, crvenilo kože erythema, petehijalna krvarenja, tačkasta krvarenja-ecchymosis, podliv-sugillatio, koprivnjača-utricaria, mehurić-vezicula, bobica-papula, čvorić-tuberculum.

Sekundarne promene su: površinski defekti-erosio, ogrebotine-excoraiatio, pukotine-rhagades, grizlica-ulcus, ožiljak-cicatrix, ljuspa-sqquama, krasta-crusta i dr.

Sa aspekta uzročnika dermatoza najvažnije i najzastupljenije su alergije - reakcija organizma na uneseni alergen, patergije - opšta preosetljivost na više materija.

Uzrok promenjene kože mogu biti: ektoparaziti, gljivice, bakterije, termički, hemijski i drugi spoljašnji faktori, zatim poremećaji metabolizma, hormona, genetski faktori, pad imuniteta i dr.

Koža je u pogledu svoje funkcije u direktnoj vezi sa ostalim organima, raznim vegetativnim, biohemijskim, hormonalnim zbivanjima u organizmu, funkcionalnim poremećajima sistema organa, pa poremećaj neurovegetativne, biohemijske, hormonske ravnoteže povlači za sobom i bolesti kože.

Promene na koži mogu biti i posledica deficitarne ishrane. Hipovitaminoze, poremećaji metabolizma proteina, masti, ugljenih hidrata, poremećaji endokrinih žlezda mogu biti uzrok promena na koži u vidu njenog isušivanja i perutanja.

Validna dijagnostika podrazumeva opšti klinički pregled životinje i specijalistički dermatološki pregled uz skarifikaciju promenjenog mesta na koži kako bi se odredio tačan uzrok kožne promene i shodno tome primenila adekvatna terapija.

Zato bih Vas savetovala da posetite veterinara dermatologa koji će utvrditi o čemu se zapravo radi.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak