Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca je omacila tri mačeta. Stari su oko šest nedelja. Do pre četiri dana svi mačići su podjednako napredovali. Međutim, jedno mače je iznenada počelo otežano da hoda. Bolje reći, umesto da hoda, vuče se, odnosno puzi i brzo se zamori. Napominjem da je mače hodalo normalno i da se promena desila iznenada. Molim Vas da mi odgovorite da li bi lečenjem mogao da pomognem mačetu ili je to takva bolest da nema mogućnosti izlečenja? Unapred hvala, Željko

O: Otežano ili nekarakteristično hodanje mačeta u uzrastu od 6 nedelja može biti izazvano različitim uzročnicima. 

Pre svega različitim crevnim parazitima, zatim povredom ili nedovoljnim i neadekvatnim hranjenjem.

Paraziti koji se najčešće nalaze u tankom crevu  mačke su: Toxocara cati i Toxascaris leonine, Dipilidium caninum, Taenia taeniaeformis, Diphylobotrium latum.

Razvojni ciklus parazita traje nekoliko nedelja, i na svom razvojnom putu paraziti prolaze jetru, pluća, mišiće i mogu dovesti do poremećaja opšteg zdravstvenog stanja, kao i patoloških promena na postojećim organima. Poremećaj opšteg zdravstvenog stanja koje izazivaju crevni paraziti manifestuje se tako što je životinja malaksala, otežano se kreće, otežano diše, slabije jede, može se javiti proliv i povraćanje, dermatološki problemi i neurološke manifestacije.

Povrede u malih mačića mogu biti različite i ako sumnjate na povredu savetovala bih Vas da posetite veterinara koji bi kliničkim pregledom locirao i utvrdio o kakvoj se povredi radi i na koji način se ona može tretirati i sanirati. Ishrana takođe utiče na sveukupno stanje.

O adekvatnoj ishrani mačića smo pisali ovde.

Anamneza nije dovoljna za postavljanje dijagnoze, pa je samo na osnovu simptoma teško proceniti ishod bolesti. Veterinarskim pregledom  se može utvrditi razlog otežanog hodanja i na osnovu toga može se  primeniti odgovarajuća terapija.

OZNAKE: