Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Poštovani, imam mačka koji je star tri godine. Zadnja dva meseca ima obilno curenje sluzi iz nosa, koje ne prestaje. Sluz je providna i razvlači se, tako da mu je brada stalno mokra. Apetit mu je dobar, ali je mačak izmučen i neveseo. Molim za pomoć.
S poštovanjem, Milena

O: Iscedak iz nosa koji opisujete je simptom više oboljenja različite etiologije. Inflamacija nazalne sluzokože - rhinitis - ispoljava se hiperemijom i sekrecijom seroznog, mukoznog ili mukopurulentnog karaktera.

Veoma retko se ovaj simptom javlja kao znak samostalnog oboljenja, uglavnom se radi o sistemskom infektivnom oboljenju, najčešće virusne etiologije. U etiološke faktore koji mogu dovesti do pojave ovog simptoma ubrajamo i bakterijske infekcije, prisustvo stranog tela, hemijski faktori, alergije, poremećaji nepca.

O virusnim bolestima mačaka koje su vezane za disajne puteve možete više pročitati ovde.

Serozni iscedak iz nosa takođe može biti rezultat alergijske reakcije. Alergija predstavlja stanje preosetljivosti organizma prema nekim alergenima iz spoljašnje sredine. Alergeni mogu biti raznovrsni: pljuvačka buve, polen, plesan, duvanski dim, određena hrana ili čak drugi kućni ljubimci.

Savetujem Vas da posetite veterinara koji će izvršiti klinički pregled životinje, mikrobiološki pregled nosnog sekreta, te na osnovu toga utvditi šta je uzrok hroničnog rhinitisa.

OZNAKE: