Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našla sam malu žensku macu. Ja bih je čuvala ali ne želim da mi se koti. Mislila sam da je sterilišem ali ne znam koliko je to dobro za njeno zdravlje? Kada bih je sterilisala, da li bi ona imala teranje i da li bi tražila mužjaka? Natalija

O: Sterilizacija je rutinski operativni zahvat koij se radi pod opštom anestezijom. Veterinar pre operacije pregleda životinju, upoznajući se sa njenim zdravstvenim statusom i kondicijom u kojoj se nalazi. Operativni zahvati se rade samo na zdravim životinjama. Aplikacijom opšteg anestetika, životinja gubi svest, a zatim se otklanjaju jajnici i materica.

Postoperativni oporavak traje kratko. U tom periodu je potrebno ponuditi maci lako svarljivu hranu, uvek dostupnu čistu vodu i eventualno neki mineralno - vitaminski preparat.

Sterilisana maca ne može da ima potomke, niti može ispoljiti polni žar. Stručno odrađena intervencija nema posledica po zdravlje životinje.

Da biste maci obezbedili što bolje uslove za život, a samim tim uticali na zdravlje, preporučila bih Vam da je hranite hranama superpremijum kvaliteta, kao i da je redovno vodite kod veterinara, na redovne vakcinacije i svaki put kada sumnjate da nešto nije u redu.

U našoj ponudi možete naći širok izbor hrana superpremijum i premijum kvaliteta, igračaka namenjenih macama, kozmetičkih preparata  i ostale opreme. Dobro bi bilo da nabavite knjigu pod nazivom "Kako da razumete, vaspitate i negujete vašu mačku", koja bi mogla dosta da Vam pomogne oko odgoja mace. Ova knjiga se takođe nalazi u našoj ponudi.

OZNAKE: