Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Maci je juče urađen test na mačiji hiv i leukemiju, to je negativno. Veterinar sumnja na FIP virus. Kako mi je objasnio virusna upala peritoneuma. Ima pleuralni izliv i malu količnu slobodne vrednostima u abdomenu, hepatomegaliju i splenomagaliju. Postoji li mogućnost zaraze kućne mačke koja nije u kontaktu da drugim mačkama deceniju. Jer koliko sam o FIP infekciji čitala na netu u meni se javljila nada da je Veterinar pogrešio ili da je prečuo informaciju. Savinka ne izlazi napolje već deceniju koliko je i imam, sa tim se slaze i njen veterinar u Somboru koji i njoj brine sve ove god. Ovo sam videla u Suboticu kod veterinara jer imaju RTG USG i Lab i više mogućnosti od našeg. Zaista sam jako uplašena za nju. Spremna sam učiniti sve da ozdravi. Izvinjavam se i unapred hvala puno. Vesna Golubović

O: FIP ili mačiji peritonitis (feline infectious peritonitis) je virusna bolest mačaka koja napada više sistema organa. To je progresivno oboljenje koje se veoma često završava fatalno. Bolest izaziva corona virus. Veoma je kontagiozno sa velikim procentom mortaliteta. 

Postoji više tipova virusa koji se laboratorijski ne mogu razlikovati. Jedan od njih se naziva feline infectious peritonitis koji dovodi do peritonitisa, a drugi feline enteric corona virus koji izaziva bolest digestivnog trakta.

Postoje i slučajevi kada feline enteric corona virus mutira u feline infectious peritonitis. Virus u organizam dospeva peroralno i aerogeno. Transplacentarna infekcija je takođe moguća. Tok bolesti zavisi od imunološkog sistema životinje. 


Nakon ulaska u organizam virus se umnožava u tonzilama i epitelnim ćelijama creva, a zatim se transportuje makrofagima i monocitima do primarnih "target" organa kao što su jetra, slezina, visceralni limfni čvorovi. Primarna, akutna infekcija često je asimptomatska ali kod nekih mačaka se javlja povišena telesna temperatura, konjuktivitis, respiratorni simptomi, diareja…

Ovi simptomi predhode izraženijoj kliničkoj slici FIP sa ascitesom. U drugoj formi FIPA-a, koja je manje progresivna i kod koje u počeku se ne javlja ascites, kasnije se razvija bolest bubrega i jetre, pankreasa, CNS - a, oka, životinja gubi telesnu masu.

Kod mnogih mačaka se mogu javiti obe forme FIP-a. Dve forme FIP-a se međusobno razlikuju po prirodi i lokalizaciji patološkog supstrata. Simptomatologija zavisi od sistema organa koji je zahvaćen.

Dijagnozu FIP-a je jako teško postaviti kliničkim pregledom, iz razloga što se mnoge bolesti manifestuju sličnim kliničkim simptomima. Tačna dijagnoza se postavlja patoanatomskim nalazom ili eventualno biopsijom. Dokaz je jedino moguć metodom PCR, međutim i u tom slučaju nalaz nije 100% tačan.

Smatra se da je u prirodi moguće širenje intrauterino, mačjim mlekom, infekcijom urina, direktnim kontaktom te ekstraktima jetre i slezine koje su pune krvi i ascitesom. Većinom obole mačke u čoporu starosti od 3 meseca do 3 godine. Mačke plemenitijih rasa (posebno sijamske) su osetljivije od običnih mačaka. Mužjaci su primljiviji od ženki.

Profilaksa se sprovodi izolacijom bolesnih mačaka od zdravih i karantinom na 4 meseca svih mačaka koje su bile u dodiru sa bolesnom životinjom.

Savetujem Vas da ponovite dijagnostiku, a s obzirom da nije moguće ostvariti sterilne uslove u kući virus može dospeti i u prostorije pa se maca može inficirati aerogeno.


Klinička slika Vašeg ljubimca je ozbiljna i zahteva ozbiljnu veterinarsku intervenciju. O toku i prognozi bolesti može se izjasniti isključivo veterinar koji leči vašu macu.

OZNAKE: