Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Pre 2 dana mi se okotila mačka, dobila je 6 mačića. Malopre sam primetila da je jedno skroz hladno i nije se pomeralo prvo sam pomisila da je uginulo ali kad sam ga uzela malo je počelo da se pomera. Pokušala sam da ga ugrejem i malo mu je bilo bolje, počeo je da se pomera i po malo da mjauče. Šta da uradim? Da li mogu nekako da mu pomognem? Hvala unapred. Luna

О: Mali mačići jos uvek nemaju dobro razvijen centar za termoregulaciju, odnosno centar za održavanje telesne temperature, i zbog toga ih je potrebno dogrevati sijalicama, lampama ili flašama sa toplom vodom, jer u suprotnom može doci do uginuća od hipotermije (pada telesne temperature). Ukoliko se temperatura ne održava smanjuje se i usporava srčani ritam, dolazi do pada nivoa glukoze, usporava se crevna peristaltika i mače moze uginuti ukoliko se ne interveniše na vreme. Zagrevanje u kućnom uslovima može se izvršiti na više načina: putem stone lampe, termofora, flaše sa zagrejanom vodom.

Grejanje putem lampe je najstabilnije ali i najopasnije pa zato morate biti posebno oprezni. Temperatura u kutiji treba da bude od 30-32 C ne veća, jer može doći do dehidracije. Kada mačići progledaju, posle 10-14 dana starosti, smanjite na 26 C. Grejanje sijalicom može biti običnom ili infracrvenom sijalicom od 250w koja više greje, a manje sija.

Grejanje putem tople vode sipane u termofor je takođe moguće ali važno je naglasiti da se termofor morati obaviti debljim peškirom ili ako je u pitanju flaša onda na nju navući deblju čarapu. Termofor je bolje rešenje jer ima veću korisnu površinu i sporije se hladi. Kutija treba biti dovoljno velika da mačići imaju mesta jer se oni povremeno sklanjaju sa grejnog tela i tako štite od pregrevanja. Mali mačići instiktivno idu prema toploti i sklanjaju se od nje po potrebi. Naravno treba često dolivati toplu vodu jer se ona vremenom hladi.


Grejanje pomoću tople vode je prirodnije jer imitira toplotu majke. Moguća je i kombinacija zagrevanja sa lampom gde lampa služi samo koliko da se kutija ne ohladi previše ukoliko je prostorija boravka hladna. Dakle potrebno je malo eksperimentisati dok ne nađete najbolji način. Sve zavisi i od spoljne temperature. Flaša sa toplom vodom se menja posle svakog hranjenja mačića.


Ono što bi trebalo da uradite je da mačetu obezbedite odgovarajuće uslove nege i ishrane i na taj način ga zaštitite od mogućih negativnih posledica. Ukoliko je potrebno mače možete odneti i kod veterinara koji će pokušati zagrevanjem i toplim infuzijama da povrati optimalnu telesnu temperaturu mačeta, a može nadoknaditi i podrebe u elektrolitima i glukozu.

OZNAKE: