Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam persijsku mačku staru 3 godine. Pre mesec dana počela je da povraća i odveli smo je kod veterinara. Ustanovio je prehladu i davao je 5 dana određenu terapiju, međutim nije bilo efekta, i dalje je povraćala, povlačila se u sebe i teško disala. Ponovo smo je odveli kod drugog veterinara i ustanovili da ima tumor i vodu u plućima. Veterinar prepisao terapiju u vidu primanja citostatika. Već treću nedelju prima citostatike (jedanput nedeljno), vidno joj je bolje, lakše diše, pregledom na ultrazvuku ustanovljeno je da nema više vode u plućima. Maca slabo jede, hranim je iz ruke, povremeno povraća, izgubila je na kilaži. Terapiju i dalje primenjujem kod veterinara.

Moje pitanje: Ima li nade za moju macu, ili da je više ne mučim?
Vesna Ćirković

O: S obzirom da, kao što ste rekli, zbog nastalih zdravstvenih problema i teškog zdravstvenog stanja maca slabo jede i povremeno povraća, najbolje bi bilo da je hranite nekom od hrana iz programa veterinarskih dijeta. Moja preporuka bi bila neka od hrana koje su lako svarljive, a u isto vreme visoko energetske tako da će zadovoljiti macine potrebe, a u isto vreme deluju umirujuće na sluzokožu digestivnog trakta. Od dehidrirane - suve hrane, to su: Intestinal (Eukanuba), i/d (Hill's) i Intestinal (Royal Canin). Ukoliko maca nerado uzima dehidriranu hranu možete da pokušate sa vlažnom dijetalnom hranom iz programa ovih proizvođača. Od vlažne hrane trenutno imamo u ponudi i/d paštete za mace, i/d prelive za mace (Hill's) i Intestinal prelive za mačke (Royal Canin). Ovu hranu je potrebno davati u više manjih obroka u toku dana.

U cilju jačanja prirodnog imuniteta mačke, možete joj davati nešto od dodataka ishrani, koji se preporučuju u periodu oporavka, kada reakcije imunog sistema nisu snažne kao inače. U asortimanu Pet centra postoji preparat koji se zove Feli Immun tablete.
 
Ove tablete sadrže β 1,3 / 1,6 glukane sa pozitivnim delovanjem na bela krvana zrnca. Ovi glukani nalaze se u prirodi u ekstraktima nekih gljiva koje imaju pozitivno dejstvo pri oporavku od tumora, kao i mnogih infekcija i drugih oboljenja. Stimulisanje sopstvenog imuniteta od strane glukana je moguće zahvaljujući činjenici da bela krvna zrnca imaju receptore koji prepoznaju i vežu za sebe glukane, što pokreće materije koje podstiču imunu reakciju celog organizma. Velika količina vitamina C koju sadrži ovaj preparat  je od velikog značaja za održavanje funkcije leukocita i regulaciju delovanja stresa na organizam. Preparat sadrži i pivski kvasac koji pozitivno utiče na imunitet i esencijalne aminokiseline koje pomažu metabolizam belančevina, što ima važnu ulogu u optimalnom delovanju imuniteta. Doziranje Feli Immun tableta je vrlo jednostavno. Za odraslu mačku tešku otprilike 5 kg potrebno je dati 3 - 4 tablete tokom dana kao poslasticu. Tretman bi trebao da traje bar 4 - 6 nedelja. Feli immun je potpuno prirodan proizvod.

Davati bilo kakvu prognozu u ovakvoj situaciji nije moguće. Vama, kao osobi koja je pored svog ljubimca svakodnevno, je veoma teško da prihvati da je maca u tako teškom zdravstvenom stanju. Pružite joj svu potrebnu negu i pažnju i pratite savete Vašeg veterinara u vezi terapije.

OZNAKE: