Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: U komšiluku imamo mačka, starog oko 1,5 god. koji zvanično nema gazdu, ali ga svi hranimo. On često udje i u kuću i druži se sa nama, a radi njegove i naše bezbednosti, hteli bismo da ga vakcinišemo. S obzirom da mačak nema vlasnika, i da do sada nije vakcinisan, kako postupiti i sa kojom vakcinom krenuti? Marija

O: Mačići se prvi put vakcinišu protiv mačijih zaraznih bolesti u uzrastu od 8-9 nedelja, a revakcinišu se posle 4 nedelje od vakcinacije. Vakcina je polivalentna i omogućava zaštitu  mace od upale gornjih disajnih puteva  i zaraznog zapaljenja creva-panleukopenije mačaka. To su veoma kontagiozna oboljenja i teško se leče.

Zatim se sprovodi vakcinacija odrasle mačke jednom godišnje.

Da bi mačka održala solidan imunitet neophodne su redovne godišnje vakcinacije, pa bi bilo dobro da vakcinišete macu iako nije do sada bila vakcinisana, a zatim je i svake godine revakcinišete, jer imunitet tokom godina opada.

Neophodno je naglasiti da macu vakcinišete i protiv besnila. Vakcinacija protiv besnila je zakonom obavezna i sprovodi se takođe jednom godišnje.

Par dana pre prve vakcinacije neophodno je macu očistiti od crevnih parazita. Kod nas u Pet centru možete da kupite preparate za dehelmintizaciju mačaka (pasta, tablete).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak