Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Trenutno živim na selu i moj mačak koji ima 1 godinu u toku dana boravi uglavnom u kući a noću je napolju gde inaće i vrši nuždu. Kako se uskoro selim u stan interesuje me kako da ga najlakše priviknem na život u stanu i na vršenje nužde u stanu? Molim vas još da mi kažete, pošto on do sada nije bio vakcinisan, koje sve vakcine treba da primi i da li nije kasno za vakcine koje je trebalo da eventualno primi kao mali?
Hvala, Nebojša

O: Većina mačaka promeni sredinu kada njihovi vlasnici odluče da se presele.

Mačka obično nema problem da se prilagodi novom prostoru, mada ponekad može da pokaže izvestan otpor prema novom ambijentu.

Najbolje je da mačka putuje sa Vama u specijalnom transporteru za mačke.

Kada stignete, zatvorite sva vrata i pustite mačku u stan. Dajte joj odmah da jede da bi se na taj način što pre srodila sa novim prebivalištem.

Imati mačku u stanu, tako da ona praktično ne izlazi iz stana, ne predstavlja nikakav problem za životinju. One su drugačije od pasa i kada je o prostoru reč imaju mnogo više prednosti: manje su, čistije, mogu da skaču, da se penju po nameštaju. Osim toga vlasnik može da ostavi mačku samu i do 24 časa, pod uslovom da joj obezbedi dovoljno hrane i vode. Velika prednost držanja mačke u stanu je što ona ne ostavlja za sobom neugodan miris, odnosno ako je dobrog zdravlja uvek će biti čista.

Mačka se vrlo brzo navikne da vrši nuždu u higijenskoj posudi sa peskom. Ona omogućava životinji da sakrije izmet od pogleda i mirisa, pri čemu mačka sledi instinktivnu potrebu da zatrpa svoje fekalije. Posuda mora biti uvek čista iz higijenskih razloga, kao i zato što mačka može da odbije da koristi prljavu posudu. Posude za hranu i vodu je potrebno staviti na mesto koje je udaljeno od higijenske posude (mačijeg toaleta).

Bilo bi dobro da svojem mačku nabavite tzv. grebalicu, na kojoj će moći da oštri pandže, bez opasnosti po Vaš nameštaj. Verovatno je do sada koristila koru drveća iz prirode, no ona joj sada više neće biti raspoloživa.

Vakcinacija mačke u starijem uzrastu ne samo da je moguća, već je i poželjna jer time štitite Vašeg ljubimca od virusnih zaraznih bolesti mačaka (upala gornjih disajnih puteva, kao i protiv zarazne upale creva - panleukopenije mačaka). Takođe Vam preporučujem da Vašeg ljubimca vakcinišete i protiv besnila.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak