Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Našla sam (ostavljene ispod kontejnera u kutiji) dve mace stare oko 15 dana i odlučila da im pomognem da prežive. Dobila sam od veterinarke toplo čebe i cuclu za hranjenje. Ono što me zanima je koliko puta dnevno je normalno da mace vrše veliku nuždu? Masiram im stomačić kako bi im pomogla što inaće radi njihova majka kada ih liže, ali veliku nuždu su imale poslednji put preksinoć iako su prva dva dana to radile nekoliko puta dnevno. Molim Vas pomozite jer ako nije nešto u redu, ipak bih posetila veterinara.
Pozdrav,
Jelena

O: U prve 3 - 4 nedelje majčino mleko je mačićima jedini izvor hrane i ima gotovo dvostruko veću hranljivu vrednost od kravljeg ili kozjeg mleka.

Preporučujem Vam da mačićima ponudite adaptirano mleko za mace koje, za razliku od kravljeg mleka, ne sadrži laktozu (npr. Royal canin - Baby cat milk). Ovo mleko je visoko energetsko i tako formulisano da omogućuje brzo i ravnomerno povećane telesne težine mačeta (10g/dan). Ono obezbeđuje maksimalnu zaštitu sistema za varenje mačića, kao i razvoj vitalnih funkcija (nervni sistem, čulo vida i srce).

Mačići u starosti od nekoliko dana pa do oko tri nedelje treba da popiju oko 30 - 35 ml mleka za mačiće na dan, podeljeno u 9-12 obroka. Trebali bi da se hrane svaka dva sata. Posle hranjenja mačići obično žele da spavaju.

Da biste potstakli reflekse za hranjenje kod mačića, možete lagano pritisnuti zadnji deo glave ili nežno pomaziti leđa. Posle hranjenja i mačićima je potrebno da podrignu. Ovo je najlakše postići držanjem jedne ruke ispod stomaka i nežnim tapkanjem gornjeg dela leđa. Ako ne dođe do željene reakcije, važno je da potstaknete varenje na način sličan onome kako bi to majka mačka učinila. Mačka, naime, potstiče varenje mačeta lizanjem njegovog anusa i genitalne regije. Vi isti efekt možete da postignete brisanjem ovih područja toplim, vlažnim peškirom. Do rezultata (defeciranja) je nekad potrebno i nekoliko hranjenja, a za uriniranje i duže.

Ukoliko se i pored adekvatne ishrane stanje kod Vaših mačića ne popravi, bilo bi dobro da posetite veterinara.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak