Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mušku mačku staru 2,5 godine. Od 3. meseca ima problema sa zglobovima, mišićima na zadnjim nogama. Malo po malo se povredi. I onda trpi bolove i ne može hodati. Kako živim u mestu gde nemam adekvatnog veterinara i koji ne obraćaju pažnju na kućne ljubimce, bila sam prinuđena sama da ga lečim. Sa vitaminima i masažom. Sad je živahan. Skače, trči. A prognoze veterinara ovde su bile da nikad neće hodati. Međutim opet se povredio, da li nezgodnim doskokom ili je pao, ne znam. Čula sam za Antiartrozin koji može da se daje i mačkama. Interesuje me koliko vremenski tj. dana mu smem davati te tablete, jer znam da su jake. Nemojte mi molim vas reći da se posavetujem sa veterinarom, jer sam to već učinila i on nije upućen u to koliko se vremenski daju. Unapred vam hvala. Violeta
O: Antiatrozin je preparat na bazi glukozamin sulfata, i najčešće se ovaj preparata ovakvog tipa upotrebljava 2-3 meseca nakon čega se pravi pauza od mesec dana. Da li će se praviti pauza i kolika će biti upotreba preparata određuje veterinar nakon kliničkog pregleda.

Pet Centar nažalost nema u ponudu Antiatrozin tako da biste trebali da kontaktirate veterinarsku apoteku gde ste kupili preparat koji će Vam detaljno objasniti sve oko njegove upotrebe. Preparat je inače namenjen samo za pse.

Flexadin je preparat koji imamo u našoj ponudi, a ima istu namenu kao i Antiatrozin. On se inicijalno daje 4-6 nedelja. Nakon tog perioda broj tableta može da se smanji.

Smanjenje se mora napraviti postepeno dok se ne dođe do polovine inicijalne doze i ne sme se smanjiti više od jednom mesečno. Davanje treba povećati uvek kada to životinji treba.

Svakako bi, sa stanovišta dugoročnog zdravlja mačke, bilo najbolje otkriti pravi uzrok pomenutog problema sa kretanjem, pa tek nakon toga preduzeti terapiju koja će sigurno uspešno tretirati bolest.

O uzrocima otežanog kretanja kod mačaka možete pročitati u tekstu koleginice Bojane Vučetić Čovilo, dr. vet. med., u tekstu koju glasi Otežano kretanje mačke.

OZNAKE: