Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja mačka starosti dve godine povremeno ima probleme sa kretanjem. To se dešava vrlo često, svaki put se povrati ali joj se opet vrati, vidi se da je boli pa stalno leži i teško joj je da se kreće. Zanima me zato je to tako? Kako joj pomoći, ima li leka? Pozdrav, Makica
O: Gubitak sposobnosti hodanja kod mačaka nakon traume je dijagnostički vrlo složen problem. Pri tome treba uzeti u obzir da bolesti sistema za kretanje obuhvataju patološke promene na zglobovima, kostima, tetivama, ligamentima i mišićima. Isto tako, tu treba uključiti patologiju krvnih nerava i živaca.

Najčešća posledica nezgodnog doskoka je povreda ligamenata. Takođe, one nastaju i usled naglih pokreta, padova ili udaraca. Uglavnom se radi o istegnuću ili rupturi ligamenata. Karakteristišu se izuzetno jakim bolom, šepanjem, a ukoliko se radi o rupturi ligamenta životinja zbog boli ne opterećuje nogu, a zahvaćeni zglob je abnormalno pokretljiv. Istegnuća ili mikrooštećenja tetiva nisu vidljiva RTG-snimkom već se za dijagnostiku istih vrše druge pretrage (npr. magnenta rezonanca) ukoliko je potrebno.

Rupture ligamenata uglavnom se saniraju operativnim putem jer je, u protivnom, zahvaćeni zglob nestabilan, dolazi do pojačanog trošenja zglobne hrskavice, a za posledicu dolazi do pojačanog stvaranja sinovijalne tečnosti, što nakon određenog vremena dovodi do upale zgloba.

Povrede ligamenata sporo zarastaju, a oporavak ponekad traje i nekoliko meseci. Za što bolji oporavak obavezno je mirovanje.

Sledeće, kod nezgodnog doskoka često dolazi i do oštećenja ili puknuća mišićnih vlakana. Simptomi koje možemo uočiti su šepanje, osetljivost na zahvaćenom području mišića i diskoloracija kože na oštećenom delu noge. Nakon 24-48 sati uočava se atrofija povređenog mišića. Ruptura ili istegnuće mišića leči se pre svega mirovanjem i hladnim oblogama. Od pomoći je i masaža i fizikalna terapija koje ubrzavaju oporavak.

Glavni simptomi povrede kičme su nemogućnost hodanja u zadnjim nogama i jak bol. Frakture ili luksacije kičmenih pršljenova ponekad predstavljaju hitan hirurški slučaj, međutim najčešće se radi o uklještenju nerava. Ovakve se povrede leče mirovanjem, lekovima protiv bolova i vitaminskom terapijom B-kompleksa (imaju snažan neurotropno dejstvo).

Svakako Vam preporučujem ponovnu posetu veterinara koji će po pregledu moći da Vam kaže o kakvim se promenama radi i prilagoditi terapiju po potrebi.

 

OZNAKE: