ana_jovanovic2a

Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja maca živi u kući već 7 godina. Nikada nije imala problema sa buvama, ali se u poslednje vreme malo češe, međutim, mi ne vidimo buve. Hteli bi svakako da je nečim zaštitimo, ali maca i naša ćerka provode puno vremena zajedno, čak spavaju u istom krevetu, pa nas interesuje koji bi preparat bio efiaksan, a ujedno i bezbedan? Hvala na odgovoru. Milena Popović

O: Iz naše ponude vam preporučujem nešto iz palete proizvoda Orme Naturali.  Dostupne su tri linije proizvoda: Beauty, Care i Protection. Protection linija je prirodna zaštitna kozmetika bazirana na ulju drva Neem. Neem stablo je poreklom iz Indije, a njegovo lišće, cveće, semenke i kora sadrži aktivne sastojke među kojima je najpozantiji i najvažniji azadirahtin. Neem se koristi u borbi protiv parazita u domovima. U svojoj postojbini je u širokoj primeni u prirodnoj medicini, a koristi se i u mnogim kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Uprkos svojoj visokoj biološkoj aktivnosti, azadirahtin nije toksičan za sisare, vrlo brzo se razgrađuje u okolini i nema nuspojava kod ne ciljanih vrsta.

Ulje sa dobija hladnim ceđenjem, a njegovi proizvodi se koriste za kontrolu infestacija. I pored dosadašnjih saznanja o vrednosti ovog stabla, mogućnosti njegovog delovanja u suzbijanju parazita priznate su tek nedavno. Neem ima nekoliko različitih osnovnih načina delovanja pa je tako onemogućeno razvijanje otpornosti parazita i stvaranje rezistencije prema ovom preparatu. Sintetička proizvodnja ovog preparata nije moguća. Azadirahtin utiče na hormonski sistem, hranjenje, reprodukciju, metamorfozu i sposobnost kretanja insekata. On deluje i na regulator rasta i na taj način sprečava razvoj u procesu presvlačenja insekata. Ideja proizvođača je bila kreirati zaštitni proizvod bez hemijskih supstanci. Ampule za mačke Spot on na bazi neemovog ulja, predstavljaju prirodnu zaštitu, kako za mlade, odrasle i zdrave, tako i za starije, gravidne, a mogu se koristiti i tokom rekonvalescencije, kao i kod hronično obolelih jedniki. Pre svega, preparat se savetuje za korišćenje kod životinja koje su u stalnom kontaktu sa malom decom. Sadrži čisto neemovo ulje, koje uzajamno deluje sa jojobinim uljem, uljem slatkih badema i alantoinom, koji kao liposolubilni faktor osigurava maksimalno difundovanje preparata kroz kožu. Sastojci su potpuno prirodni i sigurni.

 

S'obzirom da ovaj preparat niste do sada koristili daćemo vam detaljno uputstvo za upotrebu:

Nakon otvaranja, preparat se nanosi od repa do vrata, direktno na kožu. Prethodno je neophodno prstima razmaknuti dlaku kako bi obezbedili kontakt preparata i kože. Početni tretman podrazumeva udarnu terapiju, odnosno, nanošenje preparata u kraćim vremenaskim intervalima. Nanosite jednu ampulu svaka dva dana, odnosno, minimum tako dva puta za redom. Nakon toga, tretman se zasniva na ponavljanju nanošenja na svakih 7 - 15 dana. S' obzirom da vaša maca ne izlazi napolje, mislim da je dovoljno aplikovati ampulu jednom u 15 dana. Pored redovnog tretmana životinje na već opisan način, savetujem vam da vršite i tretman okoline, odnosno prostora u kojem živite, jer delovanjem na buve u okruženju, podstičete i maksimalni efekat preparata koji ste naneli na životinju. Buve su povremeni paraziti, najveći deo života provode u okolini, gde se odvijaju stadijumi razvoja. Za tu namenu preporučujemo sprej za prirodnu zaštitu okolnog prostora na bazi neemovog ulja, sa esencijalnim elementima  mente i limuna koji uzajamnim delovanjem stvaraju zaštitnu barijeru na mestima na kojima ljubmci najčešće borave: njihovim prostirkama, ležajevima, nameštaju, tepisima, biljkama, autosedištima, kao i na svim površinama sa kojima su deca i ljubimci u kontaktu. Ovaj losion sadrži prirodne sastojke, sigurne i netoksične za čoveka i okolinu. Preparat se jednostavno nanosi prskanjem površina sa udaljenosti od 15 cm.

OZNAKE: