mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imam mačka Toma, star je 4.5 god. Već 3 god. ima problema sa peskom u mokraći. Posećujemo veterinara i koristimo med. hranu Hill's c/d od početka (kupujemo je kod vas). Kristali su struviti i ima ih u velikoj koncetraciji. Godinu dana smo izbegavali kataterizaciju jer smo mu davali Ciprocinal čim primetimo da mu nije dobro i propiški. Dajemo mu 7 dana, pošto od Panklav-a povraća. Danas smo ga odveli na kataterizaciju jer nije mogao da piški. Veterinar kaže da nema više kristala u mokraći, već upalu urinarnog kanala pa zato ne piški. Šta preporučujete za dalje lečenje ove upale? Veterinar hoće da proba sa Synulox tabletama kad završi sa terapijom (antibiotskom) koju sada prima. Koje lekove preporučujete za lečenje bakterijske upale kanala? Dali da probam sa hranom Royal canin s/o? Inače, mačak je sklon gojenju i slabo je aktivan jer ga čuvamo u stanu i imamo problem da mu snizimo kilažu.
Hvala, Ana

O: Simptomi koje pokazuje Vaš mačak svakako upućuju na oboljenje urinarnih puteva.

Najčešći problem je bolest mačjih donjih mokraćnih puteva (FLUTD). Čini ga ceo niz bolesti od upale i stvaranja kristala ili mokraćnog kamenja, do različitih drugih problema koji se ređe javljaju. Mokraćni kristali uglavnom zahvataju donje urinarne puteve, gde izazivaju iritaciju, upalu ili čak začepljenje donjih urinarnih puteva. Simptomi mogu da budu blagi (učestalo mokrenje, preterano lizanje urogenitalnog područja) ili jače izraženi (otežano ili bolno mokrenje, bol u stomaku, tragovi krvi u urinu). U težim slučajevima može doći do potpunog začepljenja mokraćnih puteva, što zahteva urgentnu veterinarsku pomoć (kateterizacija). Lečenje bi (osim lekova) podrazumevalo i medicinske hranu u svrhu suzbijanja ovakvih problema.

Royal Canin i Farmina Life Struvite su proizvođači hrane koji, pored linija hrane superpremijum kvaliteta za svakodnevnu ishranu zdravih životinja, prave i medicinsku hranu koja je namenjena životinjama koje imaju određene zdravstvene probleme, i to su Royal Canin Urinary High dilution i Vet Life Life Struvite. U slučajevima kada mačka ima problema sa urinarnim putevima, preporučuje se hrana koja ima ulogu da rastapa stvoreni pesak, kamenje, talog, a kasnije se koristi hrana koja ima ulogu da stalno održava povoljan pH mokraće da ne bi  ponovo dolazilo da stvaranja kristala i pojave istih problema. Ove hrane se uglavnom koriste od 5 do 12 nedelja prema savetu veterinara kliničara koji imaju uvid u zdravstveno stanje Vašeg ljubimca.

Nakon određenog vremena možete preći na Royal Canin Urinary ili Vet Life Struvite Management, uz predhodne konsultacije sa Vašim veterinarom.

Ukoliko se radi o urinarnoj infekciji, onda se primenjuje i antibiotska terapija koja se određuje na osnovu rezultata antibiograma i koju propisuje veterinar koji je i dijagnostikovao problem, tako da nema razloga da ne poslušate mišljenje Vašeg veterinara, odnosno da nastavak terapije bude Synulox tabletama. 
 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak