Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj dečko i ja smo pre nedelju dana usvojili mače staro oko 5 meseci koje je verovatno živelo u podrumu jednog solitera. Nemamo nikakvih većih problema, ali u nekim trenucima ne znamo koji je nabolji način da je naučimo odredjene stvari. Naime, iako ima svoju činiju, vodu pije iz svake čaše na koju naiđe. Mi je onda odnesemo do njene vode, a ona ni da pipne. Kako da shvati da uvek na određenom mestu ima svoju vodu i da samo iz svoje činije treba da pije? Druga stvar, kako da je naučimo da se ne penje na trpezarijski sto? Često je tamo zateknemo, iako mislim da zna da je to "zabranjena zona"?
Iva

O: Sasvim je prirodno da se mače ponaša na opisan način. Mače je došlo sa ulice i potpuno mu je strana nova sredina. Mora dobro da istraži okolinu kako bi se prilagodilo i osećalo komotno.

Mačka poseduje urođenu radoznalost koja je tera da pokuša da istraži sve što joj je nepoznato, tako da se čak može zavlačiti i u unutrašnjost fioka. Pored potrebe za upoznavanjem okoline (teritorije), mače je u odnosu na odraslu mačku znatiželjnije.

Za razliku od psa, mačka retko prihvata dresuru ili podučavanje od strane vlasnika. Mačka je samovoljna životinja koja se ponaša u skladu sa svojim instinktima i ekstravagantnim refleksima.

Kada mačka radi nešto što joj je zabranjeno i to učestalo, ne treba je ni tući, ni pretiti joj, jer bi životinja mogla neočekivano da reaguje (agresija).

Vremenom, posle mnogih opomena, vlasnik će svakako ubediti mačku da ne čini ono što ne sme, ali će mačka poštovati princip samo dok je vlasnik tu. Kada je mačka sama, ona će raditi sve što misli da treba.

Pokušajte da sto učinite nezanimljivim, tako što ćete ostatke hrane skloniti odmah, a na njemu nećete držati igračkice za mace, poslastice itd.
 
Izvor vode za macu treba da bude samo njena posuda, što znači da treba prosuti svu drugu vodu koja joj se može učiniti zanimljivom.

OZNAKE: