Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 12 godina koja urinira po stanu. To traje od 2001, mislim da je neposredno od noći koju je provela van kuće, jer se izgubila. Vodila sam je kod veterinara koji je ultrazvučno pregledao bešiku, ustanovio zadebljanje zida, dao terapiju, ali se posle toga stanje ne menja. Dalje, predloženo mi je da joj se da hormonska terapija da bi se isključilo sledeće: naime, rečeno mi je da je moguće da je prilikom sterilizacije (bila je stara oko 2 godine) ostao jajnik koji se aktivirao i doveo do psihičkih promena - ona ima utisak da je u teranju, pa obeležava teritoriju. To nije nekontrolisano izlivanje mokraće, već sa podignutom zadnjicom "štrca" uvis, te je isključeno organsko oboljenje urinarnog trakta.

Posle davanja progesterona takođe nikakvog pomaka. Veterinari kod kojih je vođena su time iscrpeli ideje o lečenju smatrajući da je pojava psihičke prirode, a psihijatrija za životinje je, kako su rekli, nepoznanica, bar u Srbiji. Stavljena sam pred izbor ili da je uspavam ili da čistim stan. Kad su u pitanju podne površine, nije ni bitno, ali uglavnom "stradaju" kućni aparati. Nema neki odabrani punkt, jednom je prozorska daska, drugi put regal, frizider i tako unedogled, a televizor sam morala da bacim. Pomislila sam da možda ne želi da deli posudu sa peskom sa ostale dve mace, pa sam je izdvojila u posebnu prostoriju sa sopstvenom posudom, ali pesak je ostao suv, a sve ostalo uštrcano. Osim toga, tako izolovana, nakon 2 dana počela je da odbija hranu. Molim Vas, ako imate bilo kakvu ideju ili predlog, pomozite mi - može li biti još nekih uzročnika ove pojave pored onog što sam navela, a Vaše kolege se nisu setile, bilo šta, samo ne da je uspavam.
Unapred beskrajno zahvalna, Stela

O: Mačke su vrlo teritorijalne i vole da odrede granice svoje teritorije u odnosu na teritorije drugih mačaka. To je daleko važnije mužjacima nego ženkama mačaka. Teritorijalnost je urođena mačkama.

Središte teritorije domaće mačke biće njen dom. Vaša mačka koristi mirise, zvukove, grebe i na druge načine obeležava granice svoje teritorije.

Teritorija mačke ne menja se dok god ona dominira njom. Dolaskom jače mačke granice se mogu prepravljati.

Obeležavanje urinom je za vlasnika svakako nepoželjno ponašanje, ali za mačku je to sasvim prirodno ponašanje. I ženke, kao i mužjaci, mogu urinom obeležavati teritoriju, ali to čine znatno ređe i urin im nije toliko prodornog mirisa.

Smatra se da sterilisane mačke obeležavaju urinom vertikalne površine kada su pod stresom, kada su nesigurne, ili kada su uplašene.

Pošto ste naveli da imate još dve mace, predpostavljam da je njeno ponašanje povezano sa prisustvom tih maca. Bez obzira da li je kastrirana ili ne, ona ima potrebu da označi svoju teritoriju i to je potpuno prirodno ponašanje.

Pokušajte češće da čistite macin toalet, kako biste uklonili mirise drugih maca, više joj pažnje posvetite, kako bi se prijatnije osećala, a površine koje češće obeležava možete prskati sprejom koji odbija mace mirisom (Training Aid - Green Fields, Repelent Gel Spray - Trixie, Fernhalte Spray - Trixie).

Nažalost, teško je rešiti bihejvioralne probleme vezane za eliminaciju urina i izmeta.

OZNAKE: