aleksandra

Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moj mačak konstantno drži glavu u desnu stranu i ima veoma proširene zenice. Nemože da stane na noge ili pada u stranu. Temperatura mu je bila poprilično niska, gotovo na granici kako je naš veterinar rekao.  Dobio je 5 različitih injekcija i tabletice za par dana. Nemože samostalno da jede i pije, već mu moram držati posudu sa vodom ili da ga ručno hranim. Nije aktivan i miruje. Upozorena sam da ima mogućnosti ponovnog moždanog udara ili epileptičnog napada. Molila bih par saveta kako da se za njega brinem kako bi što lakše sve ovo prebrodio. Marija

O: Moždani udar je stanje koje nastaje kao posledica smanjenog dotoka krvi u mozak. Javlja se retko kod mačaka, a pogađa uglavnom starije životinje, kao posledica naslednog defekta krvnih sudova u mozgu, bubrežnih bolesti, visokog krvnog pritiska, bolesti srca, bolesti štitne žlezde ili  kao posledica inzulta u mozgu a ponekad uzrok ostaje nepoznat. Moždani udar se s obzirom na uzrok nastanka deli na: ishemični - koji je posledica smanjenog dotoka krvi u mozak i hemoragični - koji je posledica krvarenja u mozgu. Simptomi moždanog udara kod mačaka nisu specifični, a najčešće se javljaju: tremor, gubitak ravnoteže, teturanje, spoticanje, gubitak vida, dezorijentisanost, ponekad glasno mijaukanje. 

Na žalost, za potpunu dijagnozu moždanog udara trebalo bi uraditi CT ili magnetsku rezonancu (budući se ovo stanje na „običnim“' RTG snimcima ne može dijagnostifikovati). Bolesna mačka zahteva intenzivno lečenje i negu.

Potrebno je smestiti je na mirno, tiho, suvo mesto sa podlogom koja upija i koja se može po potrebi često menjati. Redovno okretanje je nužno u slučaju nepokretnosti. Lečenje je prvenstveno simptomatsko i podrazumeva sedative, lekove koji sprečavaju povraćanje, protivpalne lekove i antibiotike.

Posebnih ograničenja u ishrani nema, preporučuje se medicinska hrana za stanja oporavka: Royal Canin Recovery konzerva. Po potrebi se daju intravenske infuzije elektrolita odnosno glukoze. Za potpuni oporavak treba različito dugo vremena, od jedne nedelje do nekoliko meseci, najčešće nekoliko nedelja, uz intenzivan tretman.

OZNAKE: