Marija Tetkic v3

Odgovara:
Marija Tetkić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Imam tri mačka, starosti 5 i 6 godina. Skoro sam se preselila, i kad ih pustim napolje, vraćaju se na mesto gde sam prethodno stanovala. Jedan od njih je najviše vremena provodio u kući, i ponekad traži da ide napolje, dok druga dvojica traže da izlaze svakodnevno, i tada obično mijauču glasno i grebu po vratima. U blizini ima veliki mačak koji kad ih pustim napolje, napada ih, i tada se krvnički bore. Nijedan nije kastriran. Kako da ih odviknem da ne izlaze napolje? Skoro je jedan baš dobro povredio nogu... Žao mi je da ih kastriram. Da li će se odvići da se više ne vraćaju u stari stan? Pozdrav, Milenka

О: Seljenje i prilagođavanje na novi dom može biti dosta stresan za mačke jer su to izuzetno teritorijalne životinje koje su usko veza ne uz vlasnika, ali i uz samu okolinu. Iz toga razloga nije retkost da se mačke nakon preseljenja pokušaju ponovno da se vrate u svoj stari dom. Ukoliko je Vaša nova kuća jako blizu one prethodne, najverovatnije je da će se to i dogoditi. Inače je poznato da mačke mogu proputovati i dosta velike udaljenosti kako bi se vratile svojoj kući.

U svakom slučaju, ako neko i dalje živi u Vašoj staroj kući, svakako mu napomenite da nikako ne hrani mačke ako se budu vraćale te neka ih, ako bude bilo potrebno, otera.

Kada mace dovedete u novu kuću bilo bi dobro da se tamo već nalaze neke njima poznate stvari te obavezno njihove posudice za hranu i vodu, igračke, ležajevi itd. Bilo bi dobro da mace tokom nekoliko dana zadržite u kući dok se potpuno ne naviknu na unutrašnjost novog doma, a da ih tek onda pustite napolje. Za to vreme se trudite da što više provedete vreme sa svojim mačkama u igri i maženju, što će ih privoleti na novi dom.

I na kraju bi Vam svakako još savetovala da zadržite i stare navike što se tiče hranjenja, igranja i slično te da Vašim macama pružite što više pažnje kako bi se što pre i što lakše prilagodile i udomaćile u novi dom.

Svakako je sterilizacija trajno rešenje što se tiče bežanja mačaka od kuće. O prednostima smo pisali u sledećim odgovorima: Predost sterilizacije i Sterilizacija odrasle mačke.  

OZNAKE: