Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam mačku staru 4 godine i želela bih da je sterilišem. Zanima me da li je kasno za tako nešto, s obzirom na njene godine?
Hvala unapred, Nina Rakić

O: Veoma je pohvalno to što ste se odlučili da sterilišete svoju macu i uzrast u kojem se ona nalazi (4 godine) ne predstavlja nikakvu prepreku, naravno ukoliko je maca zdrava i nije trenutno u estrusu (polnom žaru) kada je sterilizacija kontraindikovana. Tim postupkom  ćete sprečiti mnoge nevolje u njenom i Vašem životu. Postoji više razloga zbog kojih je preporučljiva sterilizacija.

Najvažniji razlozi zbog kojih se preporučuje sterilizacija su: značajno se smanjuje rizik od oboljenja kao što su tumor mlečne žlezde, jajnika, materice. Izbegavate mnoge neprijatnosti u toku teranja kao što su: glasno oglašavanje mačke, mačka se vuče po podu kao da je povređena, mnogo je izbirljivija kada je u pitanju hrana, pije više vode i dešava da se mokri češće i svuda po stanu.

Sterilizacija je rutinski operativni zahvat koji se radi u opštoj anesteziji. Veterinar pre operacije pregleda životinju, upoznajući se sa njenim zdravstvenim statusom i kondicijom u kojoj se nalazi. Sterilizacija se kao što sam već naglasila, radi samo na zdravim životinjama.

Posle sterilizacije, prvih sedam dana je neophodno da maci obezbedite mir i tišinu. Savetujem Vam da macu nekoliko dana posle operacije hranite specijalnom medicinskom hranom za kvalitetniji i brži oporavak. Kod nas u Pet centru možete da kupite konzerviranu, medicinsku hranu za oporavak i to: Hills a/d konzerviranu hranu, te Royal Canin Recovery. Ove medicinske hrane izuzetno su ukusne, visokoenergetske, bogate lako svarljivim proteinima, vitaminima, omega-3 kiselinama i mineralima. Ishrana ovom hranom je važna zbog toga  da bi se održao imunološki sistem i sprečila mogućnost komplikacija tokom oporavka.

Zbog smanjene aktivnosti posle operacije mačke su sklonije gojaznosti, naročito ako jedu istu količinu hrane kao i pre operacije. Zbog toga je poželjno mačke, od operacije na dalje, hraniti hranom koja je prilagođena njihovim potrebama (Royal Canin - Young Female i Skin Young Female, Hill's - Neutered Cat).

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak