Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam jedno možda malo smešno pitanje, ali me to jako zanima. Da li mačke mogu da sanjaju? Dešava mi se da moj mačak dok spava ima neke tikove, to potraje par sekundi, i kao da ništa nije bilo, pa mi je palo na pamet da možda sanja? Unapred hvala na odgovoru, Marija
                                                                                           
O: Mačka ima dve vrste sna. Jedna vrsta sna može biti vrlo nestabilna i površina i sastoji se od nekoliko dremki tokom dana, dok san može biti i veoma dubok. U toku kratkog sna, ne menja se bitno krvni pritisak i tonus mišića. Kada mačka spava dubokim snom, onda krvni pritisak opada i tonus mišića slabi.

Bez obzira na to koliko je duboko zaspala, mačka je spremna da na svaki zvuk odreaguje veoma hitro. Ovo joj omogućuje njena oštrina sluha, koja i tokom nadubljeg sna ostaje očuvana. Mačka nije zahtevna životinja kada je u pitanju izbor mesta gde će spavati. Više voli toplija mesta, gde nema izraženog strujanja vazduha, ali joj tvrdoća terena ne igra znatnu ulogu. U kući može spavati skoro na svakom mestu i u svakom položaju.

U trenucima dubokog sna mačke sanjaju. San možemo prepoznati po tome što se mačke nervozno trzaju, mrdaju, reže, protežu ili prede. Može se primetiti da pokreće ekstremitete kao da hoda, savija rep i pomera usta. Skoro je nemoguće sa sigurnošću znati šta mačka sanja. Ipak, polazi se od pretpostavke da i san kod mačka mora biti koristan za organizam, pa neke studije potvrđuju da maca san koristi da klasifikuje nedavne događaje i iskustva. Na taj način pamti korisne informacije, dok nebitne informacije i događaje eliminiše iz sećanja.

Mačkama je dakle, ovaj dubok san od presudnog značaja za očuvanje zdravlja i za jedan vid učenja (na osnovu doživljenih situacija - stečenih iskustava). Zato bi bilo dobro maci obezbediti uslove za dubok san. Mirna atmosfera obezbeđuje da se mace osećaju sigurno u svom domu dok spavaju, pa tako češće dostižu fazu dubokog sna. Obezbeđujući im te uslove utičete na održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja Vašeg mačka.

OZNAKE: