mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Ja imam persijsku mačku koja se zove Sonja. Ona ima 4 godinice. Trudna je, samo ja ne znam kada se tačno parila pošto je izlazila napolje, ali sam joj stomačić primetila oko kraja januara. Sad ne znam kada  treba da se porodi. Da li znate mozda kada bi trebalo? Hvala u napred. Marija

O: Graviditet kod mačaka traje oko 2 meseca. Okot je instiktivan čin u kome uloga čoveka nije potrebna, osim ako zbog zdravstvenih problema to veterinar pregledom ne zaključi. Mačka pre okota izabere mesto gde će se okotiti. U slučaju da to mesto nije odgovarajuće, možete joj i vi odrediti gde će se okotiti. To može biti kutija sa dosta papira. Najčešće mačke same odaberu skrovito i mirno mesto , koje je bezbedno i na kojem ih niko neće uznemiravati. Kada dođe trenutak za koćenje mačka ima potrebu da šeta od mesta gde će se okotiti do posipa. Prva etapa koćenja za ženku predstavlja veliki napor, ali čim se mačka smiri i smesti na mestu za okot, uskoro počinje druga faza - istiskivanje mačića. Sam porođaj može trajati više sati, pa čak i do 24 h, a periodi koćenja između mačića mogu trajati različito.

Mačići mogu izaći na glavu ili na rep. Po rađanju, majka ih poliže hrapavim jezikom i na taj način upozna, stimuliše, i skine membranu koja ih obavija. Posteljicu majka pojede, a pupčanu vrpcu pregrize na oko 2 cm od mladunčeta. Posle rođenja svakog mačeta, majka ponavlja isti postupak. Kada se rode svi mladunci, majka im čisti šape i predeo genitalija. Nakon završetka okota, majka okupi sve mačiće, okruži ih telom i na taj način ih pobuđuje da sisaju. U prvom leglu mačka ima uglavnom 2 - 3 mačeta. O okotu mace, dodatne informacije možete pročitati i u odgovoru koleginice Ane Jovanović dr.vet.med. Graviditet mačke i briga o okotu.

Nakon okota poželjno je da mačku i mlade pregleda veterinar. Vaše prisustvo samom činu okota nije neophodno i predstvaljaće smetnju mački. Vaš veterinar pregledom može utvrditi status mačke po pitanju graviditeta i proceniti temin okota.

 

OZNAKE: