mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Koja čula kod mačaka su naj izraženija?
Jasmina

O: Mačke imaju puno jača čula njuha i sluha nego ljudi, koja im koriste prilikom lova, ali i svakodnevnih aktivnosti. Mačke čuju ono što mi ne čujemo, vide razne stvari koje mi ne vidimo i osećaju svet onako kako mi nikada nećemo moći. Ono što mi ne vidimo u mraku, mačke vide. Ono što je nama jedva primetan miris, mačkama je vrlo jak. Svima je danas poznato da mačke vide u mraku, gde imaju jedva primetno osvetljenje i u lošim usloima. Po danu je mačka relativno kratkovida i oslanja se na zvuk i miris. Kada gledaju svet, mačke ne mogu potpuno izoštriti sliku i ne raspoznaju oštro detalje, a to je zbog velikog sočiva koje skuplja što više svetla. Reflektujuće stanice, tapetum lucidum, smeštene iza mrežnjače su najspektakularnija modifikacija u oku mačke. Te stanice ponovno hvataju svetlo, koje je već prošlo kroz mrežnjaču, kako bi povećale sposobnost interpretacije podataka.

Mačke imaju i bolji periferni vid, a isturene oči joj omogućavaju širi ugao gledanja. Mačka dobro detektuje pokret i vidi kretanja koja su prebrza za ljudsko oko, ali se teže fokusira na spore pokrete. Mačke ukus koriste kako bi odredile koja je hrana za njih jestiva. Ukus ih primarno usmerava na otkrivanje proteina i masti. Jezik i deo ždrela mačke prekriveni su ispupčenjem tkiva, koje nazivamo papile. Činjenica je da imaju puno manje papila od ljudi,pa nisu preosetljive na slano, a ukus slatkog najslabije otkrivaju. Mačke imaju čula dodira po celom telu. Najosetljivije mesto na mačijem telu su njuška i prednje šape jer su im to najpotrebniji delovi tela pri lovu. Brkovi su najosetljiviji i na najslabije vibracije u vazduhu, što je mačkama vrlo bitno. DLačice iznad očiju i na obrazima upozoravaju na opasnost i senzor su za procenu prostora pri kretanju.

Mačiji sluh posebno je istančan kako bi  čule visoke tonove koje upotrebljavaju glodari. Uši su im relativno velike u odnosu na glavu i mogu se nezavisno okretati u svim smerovima, kako bi lakše uhvatile zvuk i njegovu lokaciju. Dok love plien često naprave pauzu da odrede položaj plena. Kako su mačke po prirodi penjači, imaju sposobnost održavanja ravnoteže. Organ za ravnotežu zove se vestibularni aparat i nalazi se u unutrašnjem uhu. U njemu se također registruju i promene smera ili brzine kretanja.

Mačke se često oslanjaju na čulo mirisa, a nos i usta su dinamičan mirisni duet. Mačke u nosu imaju mnogo više ćelija / stanica koje su osetljive na miris nego ljudi. Čulo mirisa koriste kako bi nanjušile plen ili hranu, otkrile opasnost ili pročitale hemijske poruke ostavljene na urinu ili fecesu. Na početku usta imaju mehanizam koji im omogućava da naprave specijalnu analizu vazduha.

OZNAKE: