mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moje ime je Marina i vlasnica sam malog mačeta starog 4,5 meseca. Mačak je usvojen, rođen na ulici. Beo sa različitom boju očiju. Jedno oko je plave boje a drugo žuto. Živimo u Šangaju u Kini i do sada smo posetili više od 5 različitih veterinarskih ordinacija kako inostranih gde su zaposleni veterinari sa Zapada, tako i lokalne gde rade isključivo Kinezi. Razlog odlasku veterinaru je taj što sam primetila promene kod malog mačora Risa. Postao je letargičan, krenula je drhtavica, povišena temperatura i pojavila mu se bela sluzokoža preko očiju, oprostite ne poznajem naziv tog dela oka. Par dana je kijao i jednom se nakašljao. Srce mu je ubrzano kucalo. Posetili smo njegovog veterinara koji mu je prepisao antibiotik u pasti Doxycyline 7 dana 1 dnevno po 0,16ml i dao mu je injekciju od koje mu je spala temperatura i to veće je živnuo. Dijagnoza je bila mačiji virus koji je već prelezao sa 2,5 meseca gde je tretiran antibioticima i kapima za oči i nos. Inače je normalno jeo i imao urednu stolicu i mokraću ali je poslednjih dana slabije pio vodu. Nakon 5 dana uzimanja Doxycilina malom mačoru je postalo sve teže i teže. Bio je izuzetno slab i dehidriran pod konstantnom drhtavicom. Otišli smo drugom veterinaru, ovoga puta lokalnom, gde je proveo 7 dana. Dijagnoza uvećano srce. Testovi krvi negativni na virusne infekcije. Ima groznicu i dehidrirao je.

Na pitanje zašto sada već ima beličasti film preko očiju, koji u potpunosti prekriva boje njegovih očiju te oči deluju zamućeno mlečno sive boje umesto svetlo plave i žute, kakve su mu inace boje očiju što sam već pomenula, rečeno mi je da su takve zbog dehidratacije organizma. Nakon urađenog x-ray utvđeno je da ima uvećano srce. Terapija koja mu je prepisana se zove Fortekor Sabor 5mg, 1/4 dnevno. Danas se vratio kući, i dalje je letargičan, ništa se nije promenilo osim što nema temperaturu. Oči su mu iste, mutno mlečne, slabije jede, spava , kupa se. Dakle moje pitanje je šta se u stvari dešava sa mojim mačetom i kako se tretira stanje u kome se ono nalazi? Da li mogu da se nadam da ce se vratiti u normalu, postati aktivniji, da li ce odrasti i biti srećan aktivan mačor? Hvala unapred. Svako dobro, Marina

О: Dijagnostika postojeće bolesti kod životinja podrazumeva čitav niz analiza i dijagnostičkih metoda koje pomažu veterinaru da dođe do zaključka o kojem se oboljenju radi. Važno je razumeti da rezultati ni jedne samostalne analize ne znače decidnu i definitivnu dijagnozu već se smatraju samo smernicama koje ukazuju na mogućnost nekog od brojnih patoloških stanja. Da bi suzili spektar mogućih bolesti u pomoć nam dolaze druge dijagnostičke metode (rentgenska snimanja, ultrazvuk itd.) Nikako ne treba zaboraviti da osnovu svake dijagnoze predstavlja klinički pregled životinje koji može uraditi samo veterinar kliničar, koji se baš zbog toga smatra superiornim u donošenju dijagnoze.

S obzirom na starost mačeta i kliničku sliku koja se ogleda u hipertermiji i poremećenom opštem zdravstvenom stanju ne može se isključiti postojanje virusne infekcije bez obzira na rezultat testa koji je negativan. U tom smislu neophodno je da mače dobija simptomatsku terapiju kao i podršku imunološkom sistemu kako bi se ogranizam izborio sa virusom. Takođe je važno što je mače dobijalo antibiotike zbog prevencije sekundarne bakterijske infekcije.


Kod bolesti srca neophodno je uraditi kompletnu dijagnostiku eventualnog oboljenja srca što je pretpostavljam i urađeno s obzirom da je mačetu određena terapija.


Mišljenja sam da je zdravstveno stanje ozbiljno pogoršano i da je neophodna svakodnevna terapija, a prognoza zavisi od stepena oboljenja srca ili stepena virusne infekcije.

OZNAKE: