mirjana

Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Mačak star 6 godina ima upaljenu usnu oko 4 dana i upala postaje sve veća. Na dodir ga ništa ne boli i ne odbija hranu, naprotiv, puno jede. Nismo bili kod veterinara, pa me zanima da li bi trebali otići.
Unapred hvala. Ivana


O: Pregled problematičnih usana sprovodi se u sklopu kliničkog pregleda organa za varenje koja obuhvata: apetit i žeđ, uzimanje hrane, žvakanje i gutanje, podrigivanje i povraćanje. Sledi pregled usta, ždrela i jednjaka, sondiranje želuca i pretraga želučanog sadržaja, pregled stomaka, defekacija, pregled ekskremenata te rektalni pregled (koristi se za velike životinje radi pregleda trbušnih organa). Usne je potrebno pregledati spolja, uključujući i njihovu okolinu, a zatim je potrebno životinji otvoriti usta. Kod pasa i mačaka, usta se otvaraju na način da se jednom rukom obuhvati gornja čeljust preko nosa, pa prstima sa jedne strane, a palčevima sa druge strane pritisnemo obraze na kutnjake. Pošto životinja razmakne čeljusti, obuhvatimo drugom rukom donju čeljust iza očnjaka.

Dokle god se drži čvrsto gornja čeljust i pritiskaju se obrazi na kutnjake, nema opasnosti od ugriza. Pošto su usta otvorena potrebno je pregledati i desni, obraze, zubno meso, jezik, tvrdo i meko nepce. Bez ozira što Vaš mačak za sada ima dobar apetit, zbog upale usne se to može promeniti svakog trenutka, a i budući da pišete da se upala širi svakako je potrebno otići do veterinara kako bi otkrio uzrok te upale i uklonio ga. Vašeg je mačka potrebno lečiti kako se upala ne bi proširila na okolne organe, a putem krvi i mnogo dalje u organizam. Osim toga takva mesta su mesta oslabljene rezistencije i predstavljaju potencijalna ulazna vrata za druge infekcije.

OZNAKE: