Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog kunića mužjaka starog 6,5 meseci i čula sam da se u periodu linjanja treba davati malt pasta pa me zanima da li je to istina i kom uzrastu treba početi da se daje? Nikola
O: Trihobezoari ili kuglice dlake u probavnom sistemu poprilično je česta pojava kod kunića. Naime, varenje kunića funkcioniše na način da novi unos hrane gura "staru" hranu kroz probavni trakt, a ovo prvenstveno radi seno. Seno se sastoji od teže i lakše svarljivih vlakana. Lako svarljiva vlakna se u želucu razgrađuju u enzime i bakterije i tako osiguravaju energiju, dok teže svarljiva vlakna pokreću probavni sistem tj. vlakna određuju brzinu probave. Kada je u ishrani manjak ovakvih vlakana, probava se usporava.

Promena brzine prolaska materijala kroz sistem za varenje utiče i na brzinu pražnjenja želuca i slepog creva. Ako ishrana kunića nije bogata vlaknima, želudac i creva se sporo prazne. Ako kunić duže vreme ne unosi hranu, pokretljivost sistema za varenje postaje gotovo nepokretna.

Mnogi kunići s ovakvim problemom sami će se pobrinuti za njega ako im na raspolaganje date dovoljno hrane pune vlakana, prvenstveno sena i lisnatog povrća. Oni žude za vlaknima i tečnošću i ponekad ovo može biti rešenje. Treba im osigurati i puno kvalitetnog sena i potpuno odstraniti peletiranu hranu iz ishrane (kunići najčešće kada su bolesni ionako ne žele da jedu pelet). Ako ovo ima efekta, stolicu možete očekivati u roku od 3 dana.

Kada se utvrde problemi s probavom, potrebno je primeniti malt pastu. Danas na tržištu postoje mnogi proizvođači koji proizvode paste za ovu namenu. Najčešće se radi o pastama koje u svom sastavu imaju specijalna biljna ulja i vlakna. Svojim izbalansiranim sastavom one delotvorno stimulišu rad crevne flore i normalnu peristaltiku i dobru probavu. Svaki proizvođač navodi najprikladniji način primene svojih preparata. Tako, ako je teži problem (da uopšte nema kuglice), najčešće se daje 3 puta dnevno po 1 cm, do 5 dana. Ako su samo manje nego što jesu, onda se najčešće daje 1 cm 2 puta dnevno dok se ne vrate u normalu.

Kako biste sprečili pojavu kuglica dlake, redovno održavajte dlaku Vašeg ljubimca čestim četkanjem. Svakih par dana možete davati malt pastu (preventive radi), dok u rezervi uvek imajte semenke lana i puno sena (pospešuje izlazak dlake iz probavna sustava).

Uopšteno o linjanju kunića možete pročitati u tekstovima Patuljasti zec (kunić) – razlozi linjanja, Linjanje zeca i Linjanje kunića/Progutana dlaka kunića.