ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Imao sam par roborovski hrčaka starih oko godinu dana. Ženka je pre nekoliko dana uginula (posledica teške povrede usled zaglavljivanja) tako da je sada mužjak ostao sam. Da li smem da kupim novu ženku? U nedoumici sam da li će mužjak prema njoj biti agresivan ili ne. Pozdrav, Vlada

O: Roborovski hrčak je vrlo društven po prirodi, živi u paru ili u grupi. Idealno se slažu istopolni hrčci. Moraju se socijalizovati dok su vrlo mladi, dok još nisu u potpunosti samostalni, a pre starosti od tri meseca. Parovi ili grupe najuspešnije se osnivaju u mlađoj dobi, pa stoga uvođenje nove jedinke često dovodi do neprihvaćanja i agresije prema drugome. Iz tog razloga Vam se i može dogodilo neprihvaćanje nove jedinke.

Ako želite da nabavite društvo za Vašeg hrčka savetovala bih Vam da novonabavljenog hrčka neko vreme držite u odvojenom kavezu kako bi imali prilike da se upoznaju, pa ga postepeno uvodite u kavez mužjaka. Na taj način bi trebalo da se upoznaju pre nego što dođe do bližeg kontakta, te postoji najmanja mogućnost da je mužjak odbije.

Uzgajanje roborovskog hrčka mnogo je jednostavnije od nekih drugih vrsta hrčaka iz razloga što oni u prirodi žive u grupama različitih polova. Za razmnožavanje je potrebno jedino staviti mužjaka i ženku u isti kavez i čekati. Oba pola su divni roditelji, a par može imati leglo na svake tri nedelje, iako je to retko, a češće imaju na svakih 4-5 nedelja.

Ako se u grupi nalaze hrčci različitih polova obično se početak parenja započinje u proleće. Ženke obično postanu sterilne sa oko 24 meseci starosti, a mužjaci ostaju plodni većinu svog života. Roborovski hrčka je lako uzgajati ako su jednke različitog pola bile zajedno od najmlađih dana. Hrčci će se pariti nekoliko puta. Po pravilu, većina ženki ostane skotna već od prvog puta parenja. Nije nužnost odvojiti mužjaka od skotne ženke. Međutim, hrčci će se početi pariti gotovo odmah nakon porođaja, pa ako ne želite novo leglo odvojite mužjaka kratko vreme pre porođaja. Ženka je aktivna sve vreme do poroda.

Savetujem Vas da pri upoznavanju nove ženke sa Vašim hrčkom pokažete strpljenje i postepeno ih upoznajete, i ne treba ih na silu gurati u isti prostor već je potrebno da pokažu interesovanje za tako nešto. U suprotnom moglo bi doći do agresije između jedinka koje se nisu dobro upoznale.