Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Moja činčila je pre 2 dana počela jako čudno da se ponaša, po ceo dan i noć samo spava, neće da jede, ni pije vodu, nije živahan... Stalno češe nos i stomak, i dosta urinira, a ne pije vodu. Stolica je u redu. Mužjak je, star malo više od godinu dana. Da napomenem da niko u kući nije bolestan. Odvela sam ga kod veterinara, ali ni on nije znao tačno šta mu je, pa mu je dao inekciju za široki spektar bolesti, i već mu je malo bolje, počeo je da jede, živnuo je, ali i dalje slabo pije vodu. Danas prima još 2 inekcije. Izmerili su mu temperaturu, nema je, pogledao mu je zube, kaže da su savršeni. Da li možda znate šta nije u redu sa njim, na osnovu ovih informacija? I ako mu je bolje, htela bih da znam šta mu je bilo, da se pobrinem da

mu se to više ne desi. I htela sam da Vas pitam, da li činčila sme da jede bademe? Moj ih obožava, jede po 2 dnevno, da mu možda nije to zasmetalo?
Unapred zahvalna, Ivana

O: Dijagnostika postojeće bolesti kod životinja podrazumeva čitav niz analiza i dijagnostičkih metoda koje pomažu veterinaru da dođe do zaključka o kojem se oboljenju radi. Osnov svake dijagnoze predstavlja klinički pregled životinje koji može uraditi samo veterinar kliničar. Nekada se dešava da postavljanje dijagnoze nije trenutno moguće pa se u tom slučaju primenjuje simptomatska terapija.
 
Simptomi koje ste naveli spadaju u opšte simptome koji mogu biti zajednički za više različitih oboljenja.

Bolesti činčila mogu biti problemi sa zubima, kožom, kolike, šok. Ove bolesti ubrajamo u neinfektivne bolesti.

Pored ovih, neretko se javljaju i infektivne bolesti koje iziskuju dodatna laboratorijska ispitivanja. U ove boleasti ubrajamo: jersiniozu, enterotoksemiju, listeriozu, enteritis, pneumoniju, parazitarne infekcije itd.

Mnoge bolesti mogu biti vezane za neadekvatno držanje, ishranu i negu činčila. O osnovnim informacijama o držanju činčila možete više pročitati ovde.

Simptomatska terapija u slučaju Vaše činčile je već dala pozitivne rezultate i zato Vas savetujem da budete u kontaktu sa veterinarom koji je uradio pregled i započeo terapiju. Takođe je važno da terapiju sprovedete do kraja, kako nalaže Vaš veterinar.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak