Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam činčilu mužjaka, starog godinu i po, sivog krzna, ali ne znam koja je vrsta. Strašno je društven i velika maza. Želja mi je da imam još jednu činčilu i to ženku, ali bih volela da uzmem vrlo mladu (iz razloga lakšeg pripitomljavanja) i belog krzna. Da li je to pametno i da li može biti problema ukoliko se spare? Upoznata sam da ih u početku moram razdvojiti, dok se ne sprijatelje. Koliko puta godišnje mogu imati mladunce i koliko? Sa druge strane nisam sigurna da želim mladunce, pa me još zanima kako se to rešava? Glory

O: Činčila se može pariti sa šest meseci, ali bilo bi bolje pričekati do jedne godine.

Estrus se kod nesparenih ženki pojavljuje svakih 28 dana. Po obavljenom parenju, dolazi do koncepcije. Prosečno se činčila pari tri puta godišnje i okoti 1 - 4 mladunaca. Graviditet traje 109 - 120 dana.

Trudnoću možete ustanoviti tako što će izostati sledeće teranje, a od drugog meseca graviditeta težina ženke se povećava. Palpacijom abdomena u trećoj nedelji mogu se napipati zametci koji su veličine lešnika. Po dolasku mladunaca na svet, majka ih prihvata i oni počinju da sisaju. Rađaju se ovorenih očiju. Relativno su vitalni, i ako se vodi dobra briga o njima, nemaju većih zdravstvenih problema.

Ukoliko dobiju dovoljno ljudske pažnje, činčile mogu da žive same. Tada Vi za njih postajete “druga činčila". Ukoliko žive od mladosti u društvu sa drugim činčilama, dobro će se slagati. Treba biti vrlo pažljiv prilikom upoznavanja odrasle činčile sa novom jedinkom jer tada znaju da budu vrlo agresivne kada je u pitanju pridošlica, tako da biste morali da imate nov smeštaj za tu ženku, dok se ne priviknu jedno na drugo. Činčilama je čulo mirisa jako razvijeno i dok god dobro ne upoznaju budućeg partnera, mogu biti nezainteresovani ili čak i agresivni. Što se tiče parenja, bolje je da birate ženku koja je slične starosti kao i Vaš mužjak, jer može doći do borbe i uginuća mlađe jedinke.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak