Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kupila sam hrčka pre 5 dana i davala sam mu hranu iz ruke i polako prilazila ali on je još uvek nervozan u ujeda me za ruku. Kako da ga pripitomim i da ga naučim da bude manje nervozan?
Hvala, Jana

O: Kada hrčak promeni sredinu oseća se nesigurno. Životinjica ne razume da je volite i želite da je pomazite. Ona se brani jer se bori za opstanak. Vremenom, kada se navikne na novi prostor, zvukove i mirise koji ga okružuju, umiriće se i pripitomiti.

Za to je potrebno vreme prilagođavanja, koje može da traje različito dugo. Za početak treba da nastojite da životinja priđe ruci, a ne da je Vi hvatate.

Hrčak je noćna životinja i ne voli da se uznemirava tokom dana kada se odmara. Ako ga probudite tokom dana, on je još pospan i ne zna šta ga je snašlo, pa pokušava da se sakrije i ponovo da spava. Nemojte ga nikada naglo buditi jer će biti još nepoverljiviji prema ljudima. Tada je vrlo nervozan i zato ga treba nežno i sa dve ruke uzeti i probuditi (laganim pritiskom prsta u području kičmice) i tada Vas neće ugristi. Ako se uznemiravaju za vrema spavanja, ponekad znaju i da ugrizu. Svakako izbegavajte da ga budite danju, jer buđenjem ga činite pospanim i ljutim i pokušava da pobegne ili čak i da  ugrize. Treba puno vremena i strpljenja da bi se navikao na Vas i Vi na njega. Pokušajte da ga ne uznemiravate do poslepodnevnih časova, da bi njegov dnevni ritam bio što prirodniji.

Da bi se što pre naučio na Vašu ruku, pokušajte da to povežete sa nekom od poslastica, što znači da kada ga uzimate i kada Vas bude  slušao, obavezno ga morate nagraditi. Uz dovoljno uloženog truda, vremena i strpljenja, proces privikavanja na Vaše ruke traje kraće.

Svakako, potrebno mu je pristupati polagano i ne žuriti. Najviše mu dajte do znanja da ste u njegovoj blizini, kako bi stekao poverenje u Vas. Posle nekog vremena, kad shvati da mu ne predstavljate opasnost, obožavaće da provodi vreme u Vašim rukama.

Ipak, sve navedeno umnogome zavisi i od karaktera samog hrčka. Neki se lakše prilagode i opuste, a nekima treba izuzetno dugo vremena, ali strpljenje se na kraju isplati jer su gotovo svi hrčci vrlo društveni i vole blizinu drugog bića.

Kada hrčak oseti da mu od ruku koje prilaze ne preti opasnost već upravo suprotno, radost kao što je unošenje hrane, vode ili poslastica u kavez, promeniće ponašanje.

Uz malo strpljenja i pažnje, verujem da ćete se ubrzo sprijateljiti.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak