Odgovara:
Miloš Lukić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zec nam je u fazi linjanja i čuli smo da mu treba davati neku pastu koju bi jeo i koja valjda razgradjuje tu dlaku kako zecu to ne bi škodilo i dovelo do neželjenih posledica. Da li mi možete reći koja je to pasta i da li se može naći kod vas u Pet centru? Hvala unapred. Pedja

O: Linjanje je normalan fiziološki proces, koji se  odvija kod svih životinja. U periodu linjanja je potrebno pojačati ishranu kako bi organizam lakše prebrodio svojevrstan stres. To je proces u kojem se oslobađa stara dlaka a izrasta nova. Kada se ljubimac čisti, liže, tada skida sa sebe staru dlaku i deo nje i proguta.

To nekad može dovesti do različitih poremećaja u digestivnom sistemu i posledičnih komplikacija koje mogu završiti i smrtnim ishodom. Pasta koju pominjete je Malt ili Malz pasta koja se daje, a sprečava stvaranje kuglica od dlaka i tako olakšava transport dlake kroz intestinalni trakt.

Trenutno imamo samo pastu za mace ali ne i za glodare, svakako trudimo se da što pre bude u našoj ponudi. Kao preventiva treba da posluži redovno isčetkavanje Vašeg ljubimca čime ćete znatno smanjiti mogućnost da unese kritičnu količinu dlake.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak