Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Kao kućnog ljubimca imamo malog zeku, a pošto sam saznala da sam u drugom stanju zanima me da li ima razloga za strah, pošto sam čula da mačke i zečevi ne bi trebalo da budu u dodiru sa trudnicama? Zeka inače ima svoj kavez. Hvala
O: Zoonoze koje prenose glodari kao kućni ljubimci su vrlo retke. Više su zastupljene alergije vlasnika na dlaku ljubimca, kao i ugrizi i ogrebotine koje nastaju prilikom nepravilnog rukovanja, odnosno uzimanja kunića na ruke.

Lekari i veterinari slažu se da je kunić kao kućni ljubimac najsigurniji i za vrlo malu decu (u korelaciji ljubimac - izvor moguće zaraze).

Kunić može inficirati čoveka Pasteurella multocidom putem ogrebotine, koja izaziva kožne upale kod čoveka, a u tom slučaju se trebate obratiti svom lekaru radi terapije antibiotikom. I ovo se jako retko dešava, pa skoro i nikada, ukoliko je kunić čuvan u dobrim higijenskim uslovima.

Salmonelozu, jersiniozu i tularemiju prenose divlji glodari, a ne kućni ljubimci kunići.

Od spoljašnjih parazita, kao što je Cheyletiella i dermatofit (gljivica) Trichophyton, postoji mogućnost zaraze, ali se to vrlo retko događa. Ispljava se upalnim simptomima (crvenilo, svrab, mehurići), što zavisi od trenutnog zdravstvenog stanja vlasnika.

Ako se kunić drži u normalnim uslovima, redovno čisti, pravilno hrani, iščetkava krzno, koriguju mu se, odnosno režu noktići na nogama (pri čemu je potreban oprez zbog mogućih ogrebotina), jednom mesečno, ukoliko redovno perete ruke posle kontakta s kunićem, Vaš ljubimac ne predstavlja opasnost za vreme Vaše trudnoće.

U svakom slučaju, radi sigurnosti, predlažemo Vam da kunića odvedete na jedan mali sistematski pregled kod veterinara, poput sistematskog pregleda, kako biste bili uvereni da boravak sa njih ne šteti ni Vama, ni Vašoj bebi.

O bebi i kuniću u istom domu pisali smo u odgovoru koji glasi Kunić i beba.