Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Zanimaju me neke stvari oko sibirskih veverica: ishrana, prostor, živahnost, druželjubivost, da li spava tokom dana?
Biljana

O: Sibirska veverica (Eutamias asaticus) nastanjuje oblasti Severne Amerike, Mongolije, Sibira, Kine, Japana i većeg dela Azije. Negde ih znaju i po imenu Burunduk.  Životni vek im se kreće od 7 do 10 godina. Dostižu težinu od 70 - 140 grama. Za razliku od Američkog tipa, koji na ledima ima tri karakteristične štrafte (linije), Sibirsku krasi pet ovakvih štrafti.

Glava im je duguljasta, velike su im oči, kratke i male uši, noge su zadebljane. Krzno im je žuto - braon boje. Na leđima imaju 5 crnih štrafti. Stomak može biti beo ili sivobeo, rep je na vrhu crn, a dole je bledo žut.
 
U prirodi prvenstveno naseljavaju šume četinara, u okviru svoje teritorije gde formiraju kolonije. Ispod zemlje, između korenja, grade tunel koji se odvaja -  jedna strana od gnezda, a druga strana do ostave (gde skrivaju i gomilaju hranu), a jedan dugačak tunel vodi gore, na površinu. Na hladnijim područjima veverice spavaju još dublje, gde zemlja ne mrzne.
 
Sibirske veverice jedu semena i zrna, prvenstveno žitarice i orah. Za zimu (kada spavaju) mogu sakupit od 5 - 8 kg hrane.
 
Pre svega skupljaju lešnik i kukuruz. Veverice spavaju preko zime. U Sibiru počinju sa hibernacijom od oktobra i novembra. Prilikom zimskog sna jedan tunel ostavljaju otvoren za slučaj otopljenja, kada se sneg topi.
 
U kućnim uslovima (zatočeništvo) veverice zahtevaju veći prostor, zato je mogu držati samo oni koji imaju mogućnost da joj obezbede dosta mesta za skakanje ili svakodnevno trčkanje u stanu. Sibirske veverice mogu se držati u stanu ili napolju u kavezu. Kod kaveza izvan kuće moramo obratiti pažnju da mesto za spavanje bude toplo (da ne mrzne). Veverice ne trpe promaju. Držimo ih na svetlost, ali bez direktnog sunca.
 
Sibirske veverice nemojte da pokušate da držite u drvenom kavezu, jer brzo ga pregrizu i pobegnu. Isto tako, ako kavez nema dno od čvrstog materijala, mogu pobeći jer kopaju tunel. Sibirske veverice ne žive u velikim grupama. Kada ih držite zajedno, mogu se sukobiti zbog hrane ili teritorije.
 
Ne zaboravimo ni mesto za spavanje. To mora da bude dosta veliko ne samo za veverice, nego i za slamu / piljevinu, seme što tamo skupljaju. Ispod veverice može se staviti seno ili piljevina. Veverice ne prljaju svoj stan, jedan ćošak se izabere za WC, dovoljno je nedeljnom jedanput čistiti ovaj deo.

Vevericama treba obezbediti veliki prostor. Kavez mora da bude minimum 150 cm visok (na više spratova), 100 cm širok i 60 cm dubok. Veverice vole da grickaju ugrađene stvari. Plastiku koju odgrizu mogu da progutaju i to može da dovede do unutrašnjeg krvarenja. Iz tog razloga sklonite sve plastične delove ili opremu iz njihovog kaveza.

Uvek im stavite granu na koju može da se penje. Od drveta ne sme se koristiti tvrdosemensko voćno drvo (sadrži kiselinu). Veverice se puno penju na žicu i često je grizu. Ako može, koristimo kavez bez farbane žice i farbane konstrukcije. Kavez nikad ne otvorajte dok sva vrata i prozori nisu zatvoreni. Pre nego što pustite vevericu napolje, pažljivo proverimo sve rupe i obaveštavamo sve ukućene da je veverica puštena iz kaveza. 
 
Takođe se preporučuju i dve kućice za veverice, jer one vole da se „presele”. U češćim slučajevima kućicu za spavanje koriste i kao ostavu. U specijalizovanim prodavnicama za kućne ljubimce možete kupiti i viseće krevete koji se razapnu u kavezu. Na dno pospite slamu ili seno, koji menjajte 2 -3 puta mesečno.Ako imate mogućnosti, postavite im i korit0 / sanduk sa zemljom za kopanje - Sibirske veverice su zemljane veverice, one kopaju put ispod zemlje. Postavite u kavez i koru drveta ili bambusova cev -  vole da ih koriste za sakrivanje ili da se igraju.
 
Retke su one veverice koje je teško nahraniti, nisu probirljive, sve pojedu, samo treba da im obezbedimo da mogu da biraju. Takodje, uvek im moramo davati malo više hrane, nego što one pojedu, jer je vole skupljati. Zakopavaju ih u ćošak kaveza ili odnose u svoju kućicu. I tu ima razlike. Ima ko skuplja toliko hrane u kućicu da ne može da udje unutra, a kod drugih se nalazi samo nekoliko zrna oraha.
 
U prirodi veverice jedu: izdanke, šišarke, žir, lešnik, šumske jagode, kupine, borovnice, pečurke, insekte, puževe, ptičija jaja i naravno piju vodu.
 
Osnovna hrana im je specijalna mešavina za veverice, hrana za papagaje, bundevu, pistaće (sirove i bez soli), suncokret, semenje, orah, voće, povrće, (ne salatu ili kupus jer ih nadima), belančevine (skakavac, cvrčak, crv...). Mineralni kamen. U prvoj godini života i za vreme bolesti može im se dati pire od mleka u prahu, pire za bebe, mleveni orasi, i med. Kod kuće im možete ponuditi i grašak, kukuruz, šargarepu, suncokret, pšenicu, zob, lešnik, badem, orah, jabuke, kruške, šljive, suve šljive, smokve, suvo grožđe, šipak, jestive pečurke - sveže ili osušene i naravno uvek svežu i dostupnu vodu -  Sibirske veverice puno piju. Uvek dajete sveže voće, povrće, i drugi dan uvek bacajte što ne pojedu. Semenje držite na suvom mestu. Kod velikog spremanja proverimo da semena u kućici nisu vlažna.  Nikad im ne nudite koštica od kajsije jer su otrovne za njih, zatim u većoj količini koštice od jabuke, i više biljaka, koje se mogu naći kod nas (zlatna kiša, đurđevak, mak, zimzelen...)

Ako su na stalnoj promaji, veverice se ne osećaju dobro, mogu da se prehlade. Naravno kratko provetravanje prostorije im ne smeta. U stanu je retka velika vlažnost vazduha. U toplim lejama, podrumima i prizemljima može se desiti da relativna vlažnost vazduha pređe 50%. U tom slučaju dlaka im se mrsi i ne štiti ih, i tako se mogu prehladiti, iako dobro podnose hladnoću. Već se na 30 stepeni ne osećaju dobro. Kretanje im je usporeno, malo jedu. Na toploti (letnjem periodu) nudimo im puno voća i često prozračujemo prostoriju. Na kavez možemo da stavimo vlažnu krpu. Ako ih držimo u posebnoj prostoriji, možemo da polijemo beton ispod kaveza. Nikako je ne držite sa mačkama i drugim predatorima koji je mogu povrediti ili preplašiti, a takođe klonite je od električnih aparata sa intezivnim zračenjima (na primer TV).

Ponašanje veverice zavisi od vremenskog doba. Upšteno miruju noću, dok su tokom dana aktivne. Veverice koje se drže u stanu u toku jeseni malo više ujedaju, jer veverice u to doba godine skupljaju hranu.  Veverice spavaju preko zime, a ima i onih koje se samo odmaraju, a druge su po celu zimu aktivne. Proleće je doba parenja kada su veverice osetljivije i kada postanu plašljivije.