Bojana Vucetic Covilo, DVM


Odgovara:
Bojana Vučetić Čovilo, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imamo morsko prase staro oko dva meseca. Nismo u BG-u, pa ne možemo doći do vas. Prase ima vaši, tretirane nekim Bayer-ovim preparatom kod veterinara pre tri dana, rečeno nam da će otpadati 7-10 dana. Jutros sam primetila da mu je na njuškici počela dlaka da otpada. Normalno jede i pije. Molim za prognozu i savet. Nisam sigurna da ovi veterinari imaju dovoljno iskustvo u radu da glodarima. Unapred zahvalna, Marijana
O: Kod morske prasadi su česte i gljivične infekcije koje dovode do sličnih simptoma. Prisutni su češanje, crvena i upaljena koža. Takođe se javlja i perutanje kože i opadanje dlake. Gljivična infekcija prvo se pojavljuje na glavi, nosu, oko očiju i na ušima. Ukoliko se ne leči, veoma brzo se širi i prelazi na ramena i donji deo tela.

Najpodložniji gljivicama su mladi prasići, bolesni, stari i trudne ženke. Pogodni uslovi za razvoj gljivica su toplo vreme i velika vlažnost vazduha.

Najčešća gljivica kod morskih prasića je takozvana ,,kosopasica’’. Kosopasica dovodi do toga da dlaka opada u pečatima, a koža je perutava. Može doći i do vidljivih upala kože i do svraba.

Gljivice se mogu preneti i na čoveka, pa se posle svakog kontakta sa zaraženom životinjom ruke moraju dobro oprati. Leče se nanošenjem posebnih antigljivičnih krema. Takođe se primenjuje i kupanje posebnim antigljivičnim šamponima.

Gljivične infekcije mogu biti jako uporne i zahtevati duže lečenje i po nekoliko meseci. Često se javljaju zajedno sa grinjama, pa je ponekada potrebno lečiti oboje.