Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog kunića kod koga sam primetila suze, prvo iz oba oka pa onda samo iz jednog. Da li je u pitanju infekcija ili nešto drugo?
Hvala, Jelena

O: Suzenje iz oka može biti posledica infekcije oka, respiratorne infekcije, alergijske reakcije, mehaničke iritacije konjuktive. Infekcije oka manifestuju se nakupljanjem sadržaja u medijalnom očnom uglu koji može biti serozan, mukozan, gnojav. Dlaka oko očiju takođe može biti promenjena i proređena.

Uzročnik infekcije se detektuje uzimanjem brisa, a na osnovu rezultata se primenjuje odgovarajuća terapija (najčešće se primenjuju antibiotske masti).

Infekcija oka - konjuktivitis je najčešće prouzrokovan sa Pasteurella multocida i Staphylococcus sp. Ostali uzročnici odgovorni za ovo oboljenje su Pseudomonas i Streptococcus sp. Ove bakterije mogu takođe da dovedu i do drugih oboljenja (uveitisa, pneumonije, otitisa srednjeg i unutarnjeg uha, uterine infekcije, subkutanog abscesa i genitalnih infekcija). Ovi mikroorganizmi mogu da budu prisutni normalno na inače nepromenjenoj površini konjuktive ili kontaminirati površinu oka sadržajem iz nosne šupljine, kroz nazolakrimalni kanal. Ostali uzroci konjuktivitisa uključuju: nehigijenske životne uslove, Chlamydie, kao i bakterije Staphylococcus i Pseudomonas.

Ukoliko je suzenje oka jedini simptom i nema poremećaja opšteg zdravstvenog stanja, može se isključiti za sada respiratorna infekcija.

Ako je iscedak posledica alergijske reakcije, važno je ukloniti alergen - uzročnik alergije.

Pošto je u slučaju Vašeg ljubimca iscedak iz oka serozan (providan i bistar), možete čistiti oko i okolinu tonikom koji se inače koristi za higijenu konjuktive (Trixie - Augen Pflege). Ovim načinom higijene konjuktive prevenirate posledice koje izazivaju mehanički iritansi.

Preparat za higijenu očiju se nalazi u ponudi Pet Centra.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak