Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Volela bih da nabavim patuljastog kunića i interesuje me da li se i oni vakcinišu, kako se čiste od eventualnih parazita. Molila bih Vas za opširniji odgovor što se tiče brige o njihovom zdravlju jer živim u malom gradu gde na žalost ni sami veterinari ne daju opširne instrukcije, a o prodavnicama gde prodaju ljubimce da ne govorim. Hvala puno. S poštovanjem, Natalija

O: Patuljasti kunići koji se drže u kućnim uslovima kao kućni ljubimci se ne podvrgavaju vakcinaciji. U farmskim uslovima uzgajanja, kunići se mogu vakcinisati protiv miksomatoze.

Paraziti kunića se mogu svrstati u dve grupe: spoljašnje i unutrašnje.

Spoljašnji paraziti žive u koži ili u ušima. Tu spadaju buve, krpelji i šugarci. Postoji buva koja je karakteristična za kuniće, mada su kunići prijemčivi i za buve pasa i mačaka. Parazit Cheyletiella parasitovirax izaziva generalizovani dermatitis sa gubitkom dlake i kožnim lezijama na bazi uha. Šugarci Sarcoptes i Otodetex izazivaju šugu.

U unutrašnje parazite spadaju stomačni crv i crevni paraziti iz grupe Nematoda. U želudcu kunića može da se nađe Graphidum strigosum (stomačni crv). To je crveni končast parazit dug oko 10 - 20 mm koji sisa krv i izaziva hronični gastritis. U tankom crevu su najčešće paraziti roda Trichostrongylus, a u slepom i debelom crevu Trichuris leporis i Passalurus ambiguus.  Prema podacima iz literature, ovi paraziti ne mogu parazitirati u digestivnom traktu čoveka.

Kod kunića je najčešće ustanovljen parazit iz grupe nematoda Passalurus ambiguus. Infekcija je direktna iz spoljašnje sredine preko zagađene hrane i vode. Iz jaja se oslobađaju larve koje se razvijaju u odrasle oblike koji parazitiraju u lumenu cekuma i kriptama debelog creva, gde može parazitirati i preko 1000 parazita. Odrasli oblici su dužine od 9 - 11 mm (ženka) i 4 - 5 mm dužine (mužjak). Dijagnoza se postavlja na osnovu koprološkog pregleda (metodom flotacije).

Ipak, ovaj parazit retko dovodi do infestacije u velikom broju, tako da uglavnom izostaju znaci infestacije (npr. dijareja).

U slučaju teže infestacije, u lečenju se uspešno primenjuje piperazin adipat u dozi od 200 mg/kg telesne težine, dva dana u hrani, a tretman ponoviti za 14 dana.

Briga o zdravlju podrazumeva adekvatne uslove držanja, pravilnu ishranu, kontrolu zdravstvenog statusa. O uslovima držanja kunića možete više pročitati ovde.

Za ishranu kunića, preporučila bih vam isključivo originalna pakovanja gotove hrane za zečeve koja vam garantuje pre svega kvalitetan i adekvatan obrok za vašeg budućeg ljubimca. Sveže povrće se uključuje posle 6 meseci starosti, ali vrlo oprezno, jer ove životinje imaju jako osetljiv digestivni trakt. Seno je obavezni sastojak u ishrani zeca jer obezbeđuje optimalan balast u digestivnom traktu. Patuljastim zečevima hrana mora biti dostupna tokom celog dana.
 
Radi dobrog varenja i rada creva (patuljasti) kunić mora da unosi dovoljno sirovih vlakana. Za mlade patuljaste zečeve / kuniće je napravljen Cuni Junior Nature (Prestige). On obezbeđuje optimalan rast mladim životinjama. Ova hrana se može davati do uzrasta od šest meseci. Zatim je potrebno preći na Cuni Nature. Zahvaljujući velikom sadržaju sirovih vlakana i raznovrsnosti sastojaka, Cuni Nature je idealna hrana za sve patuljaste zečeve.

Cuni Indoor Nature je hrana razvijana specijalno za (patuljaste) zečeve koji pretežno žive u zatvorenom prostoru, i koja im obezbeđuje:

- Savršeno fizičko stanje i zdravlje zahvaljujući niskom energetskom sadržaju i ekstra dodatku vitamina D (za rast zuba).
- Optimalan rad creva i stabilnu crevnu floru zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i prisustvu prebiotika Florastimul.
- Veliko smanjenje specifičnog mirisa urina zahvaljujući 100% prirodnom juka ekstraktu.
- Nenadmašan i optimalan unos hrane zahvaljujući ukusnom i lako svarljivom povrću i zrnevlju.
- Izvrstan, raznovrsan ukus zahvaljujući sušenom praziluku i šargarepi.

O ishrani kunića možete više pročitati ovde.

Kunići mogu oboleti od različitih bolesti: bolesti kože (infestacije šugarcima, kožne rane i abscesi, nekrobaciloza - nekrotične lezije, bolni skočni zglobovi - ulceri na koži plantarne regije, prstenasti rep - promene na koži repa), gastrointestinalne bolesti (nedovoljno trošenje zuba, crevne lopte od dlake - trihobezoari, enteritisi, kokcidioza, klostridijalna enterotioksemija, salmoneloza), respiratorne bolesti (pastereloza, bordetelioza), neurološki poremećaji (bolest srednjeg i unutrašnjeg uha, toksoplazmoza, posteriorna paraliza), miksomatoza, kunićki sifilis, mastitis, graviditetna toksemija, hematurija.

Mnoge bolesti kunića su rezultat pre svega lošeg načina držanja i ishrane. Takođe veliki doprinos nastanku bolesti ima stres jer poznato je da su kunići plašljive životinje. Dobrom negom i ishranom prevenirate mnoga patološka stanja i činite život vašeg ljubimca zdravijim i kvalitetnijim.