Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Imam patuljastog zeca već 2 godine. Počeo je izuzetno da se linja, mnogo više nego ikada do sada. Stalno mu je kavez čist, slobodan je, ide po celoj kući, veseo je i skoro svakodnevno dobija maslačka, šargarepe ima uvek, kukuruza i ostalo, znači raznovrsno se hrani. U čemu je problem? Hvala unapred, Branka

O: Gubitak dlake - linjanje je fiziološka pojava kada se stara dlaka zamenjuje novom. Linjanje predstavlja jednu vrstu stresa za životinje pa je u tom periodu potrebno obratiti posebnu pažnju na ishranu koja bi trebalo da bude kvalitetnija, sa dosta vitamina, mikroelemenata, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina.

Najvažnije u ishrani kunića je seno, koje možete davati u neograničenim količinama. Kuniću  dnevno treba davati i sveže povrće i biljke (šargarepa, listovi brokule, kelj, blitva, detelina, cvetovi i listovi maslačka, peršun). Osim navedenog, kunići jedu i gotovu mešavinu semenki. Vole i voće, ali im ga dajte u malim količinama (jabuke, kruške, banane, pomorandže, breskve, šljive). Bitno je da im je sveža voda uvek dostupna. Treba izbegavati cveklu, kupus, čokoladu, svež hleb, spanać, paradajz, krompir. Uvođenje novih namirnica u ishranu treba da bude postepeno, naročito kod mlađih jedinki.

Ovaj proces zamene dlake odvija se dva puta godišnje kod zdravih životinja. Nekada je linjanje veoma intenzivno pa dlaka ispada u pramenovima, a može da bude i slabijeg intenziteta. Konstantno linjanje takođe može da bude prisutno i javlja se u situacijama kada se menja režim svetlosti i kada je produžen interval dnevne svetlosti.

Gubitak dlake može biti i indikator neke bolesti, ali se tada javljaju i neki drugi simptomi.

Najčešća bolest koja dovodi do gubitka dlake je šuga. Promene su bledo - žute boje i izazivaju intenzivan svrab. Životinja se češe, pravi rane po telu, koje mogu da se komplikuju sekundarnim bakterijskim infekcijama. Gubitak dlake može da bude i posledica hormonskog disbalansa, sistemske bolesti. U ovim slučajevima važno je prvo lečiti primarno oboljenje. Ukoliko ste primetili neke od ovih promena obavezno posetite veterinara.

U fazi linjanja četkanje životinje je neophodno (jednom dnevno) kako bi skratili proces linjanja i učinili ga efikasnijim.