Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Dali je opasna zečja dlaka kada se proguta? I koliko dugo traje linjanje zeca, zeka ima 4 meseca. Hvala, Snežana

O: Linjanje je fiziološka pojava kada se stara dlaka zamenjuje novom. Zec/kunić lizanjem skida staru dlaku i deo tih dlaka proguta što može imati za posledicu obstrukciju creva ili digestivne probleme kod kunića. Linjanje predstavlja jednu vrstu stresa za životinje te u tom periodu bi trebalo obratiti posebnu pažnju na ishranu koja bi trebalo da bude kvalitetnija, sa dosta vitamina, mikroelemenata, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina.

Ovaj proces zamene dlake odvija se dva puta godišnje u zdravih životinja. Nekada je linjanje veoma intenzivno pa dlaka ispada u pramenovima a može biti i slabijeg intenziteta. Konstantno linjanje takođe može biti prisutno i javlja se u situacijama kada se menja režim svetlosti i kada je produžen interval dnevne svetlosti.

Gubitak dlake može biti i indikator neke bolesti, ali se tada javljaju i neki drugi simptomi.

Najčešća bolest koja dovodi do gubitka dlake je šuga, parazitarna bolest uzrokovana parazitima Psoroptes cuniculi; Sarcoptes spp.; Chorioptes spp. Promene se javljaju na ušima, rubovima očnih kapaka, usta, nosa. Promene su bledo-žute boje i izazivaju intenzivan svrab. Životinja se češe, pravi rane po telu koje se mogu komplikovati sekundarnim bakterijskim infekcijama.

Gubitak dlake može biti i posledica hormonskog disbalansa, sistemske bolesti. U ovim slučajevima važno je prvo lečiti primarno oboljenje.

Ukoliko ženka kunića nije sterilisana može se javiti lažna trudnoća nakon teranja. U ovom stanju ženka čupa dlaku u pramenovima sa prstiju, bokova i trbuha u nameri da od toga formira "gnezdo" za mlade. Najbolja prevencija za ovakva stanja je sterilizacija.

U fazi linjanja četkanje životinje je neophodno (jednom dnevno) kako bi skratili proces linjanja i učinili ga efikasnijim.

U svakom slučaju bih Vam preporučila da kunića održavate u optimalnom zdravstvenom stanju i da sprovodite redovnu higijenu ruku, a progutana dlaka ne bi trebalo da Vam stvori zdravstveni problem.