Odgovara:
Nikola Mišić, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Želim da nabavim malu životinju. Već imam veliki kavez. Ne mogu da se odlučim između degua, činčile i afričkog patuljastog ježa. Molim Vas da mi kažete osnovne razlike u ponašanju, da li su neke agresivne ili mogu biti? Takođe mi je bitno da sama životinja nema jak miris, i da se uz pravilno održavanje ne oseća kavez. I da li je moguća osnovna dresura ili su to samo priče? Hvala unapred. Srdačan pozdrav, Milica

O: Svaka životinjica o kojoj se razmišljate je posebna sa svojim vrlinama i osobinama, tako da ćete konačnu odluku o izboru ljubimca za novog člana Vaše porodice morate doneti iskuljučivo Vi i Vaša porodica, ali mi ćemo Vam svakako pomoći tako što ćemo izneti osnovne karakteristike, prednosti i mane ovih malih i preslatkih životinjica, pa se nadamo da će Vam te infomacije biti od pomoći u donošenju ove odluke.


Degui su vrlo društvene i radoznale životinjice. Vole društvo, a obradovaće se svakoj novoj igrački koju mu date. Ponekad, kad je uplašen, sakrije se na bezbedno mesto ili se ukoči. Ali, uvek pobedi radoznaost, pa strah nestane. Veoma su aktivni tokom dana, non stop se igraju. Vole da se penju po granama i skaču visoko. 

Brzo se kreću i uspeju da se uvuku u jako malo rupu. Vole da kopaju, pa ako imaju priliku sakriće hranu u rupu koju su iskopali u drvetu ili pesku. U prorodnim uslovima degu zubićima i prednjim šapicama kopa jazbinu u koju voli da se uvlači ili tamo da krije hranu. Može da pokuša da iskopa vaš pod ili deo nameštaja, to je njegov prirodni instikt.

Ukoliko mu pružite prst, može se desiti da gricne, ali to nije iz agresije već iz radoznalosti. Možete ga naučiti da to ne radi, tako što ćete ga tada nežno tapnuti po nosu. Ipak, zubi su mu veoma oštri i može da vas povredi ako niste pažljivi. Degu se brzo navikava na vlasnike i kavez. Ako ih redovno hranite rukom, oni će se brzo privići na Vas i Vaš miris. Ne voli mnogo da se uzima u ruke i nije ga lako uzeti jer je veoma brz. Imajte na umu da nikada neće postati pitom kao morsko prase, jer je previše živahan. U tom smislu svakako nije životinjica pogodna za maženje.


Degu se kupa u posebnom pesku kao i činčila. Nabavlja se u prodavnicama za kućne ljubimce. Nemojte koristiti drugi pesak jer degu u njemu može da se povredi. Pesak mu možete u nekoj staklenoj posudici postavljati u kavez jednom u par dana, a možete ga i držati stalno unutra. U ovom drugom slučaju, pesak može da postane WC, pa ga morate redovno prosejavati.

Ovo su inteligentna stvorenja, prema istraživanjima inteligentnije su od pacova i morskog praseta. Možete ih naučiti nekoliko osnovnih komandi: da se odazovu na ime, da sami ulaze i izlaze iz kućice na komandu, da se popnu na ruku, kad ih pozovete. Cilj treninga je da degu stekne Vaše poverenje. Proces učenja zasniva se na sistemu Vaše pozitivne i negativne reakcije na njegove postupke. Pozitivna reakcija znači nagrada za željeno ponašanje. To može da bude neka omiljena poslastica jer to njega najviše raduje, a možete i samo da ga pomazite po stomačiću.

Činčile su noćne životinje, spavaće od ranog jutra do 18-19 sati, što je savršeno za zaposlenu porodicu i školarce jer su budne i spremne za igru kad se porodica okupi. Činčile spadaju u najnezahtevnije kućne ljubimce; inteligentne su, bez mirisa, nuždu vrše samo u svom wc-u, uredne su pa je čišćenje gajbe činčila jednostavan posao. Ovo su razigrane životinjice i jako vole da trče i da skaču. Nisu spretne poput veverica, pa ih u njihovim aktivnostima treba nadgledati.

Činčila se neće družiti poput psa ili kunića, ali se voli maziti na svoj način. Neće skočiti na ruke i tražiti vas da se igrate, ali će vas uvek pozdraviti i uživati u Vašem češkanju njihove glavice. Po karakteru se razlikuju, neke su mirnije i nežnije, a neke nestašne i dominantne. Jedno im je zajedničko, ukoliko ćete brinuti za svoju činčilu, ona će vas jako voleti.


Za činčile će Vam trebati strpljenja jer im treba dosta vremena za pripitomljavanje. U početku im pristupajte polako pazeći da ih bukom ili naglim pokretima ne prestrašite. Nakon nekoliko dana prilagođavanja novoj sredini, možete nežno staviti ruku u kavez i pričekati da Vas Vaša činčila onjuši i privikne se na vaše prisustvo. Potom joj možete ponuditi neku poslasticu (npr. grožđice) i to tako da vas činčila mora dotaknuti da bi je dohvatila.


Činčile su izuzetno čiste životinje, vole biti čiste i na čistom. Zbog toga treba kavez svakodnevno čistiti, i promeniti prostirku koju su pomokrile. Povremeno (jednom nedeljno) je potrebno vrućom vodom oprati police, cevi i posude za nuždu.


Afrički patuljasti jež izuzetno je simpatičan i nezahtevan kućni ljubimac koji preko dana većinu vremena spava, a aktivan postaje tek uveče. Ovi noćni sisari-insektojedi vrlo su simpatične i nezahtevne životinjice. Kako su noćne životinje, tek uveče postaju aktivni.


Na ljude prvo reaguraju odbrambeno - sklupčaju se i ispuštaju zvuk sličan šištanju - ali mogu se pripitomiti nakon što se naviknu na miris vlasnika. Ježa treba uzimati opranim rukama kako bi se navikao na ili prepoznao vlasnikov miris. Ježevi raspoznaju i vlasnikov glas pa je dobro pričati im.


Nemaju neprijatan miris i ne izazivaju alergijske reakcije kod ljudi alergičnih na dlaku. Imaju vrlo razvijen njuh i sluh. Ježa možete uz nadzor da pustite da šeta stanom. Vrlo su radoznali i vole da istražuju okolinu, a za razliku od glodara neće da grizu kablove i nameštaj.