Odgovara:
Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Nedavno smo kupili 2 leminga, ženku koja je starija i mužjaka koji je manji od nje. Prva 2-3 dana sve je bilo u redu a onda je nastao problem, počeli su sukobi tj. ženka je počela da teroriše mužjaka i da ga povređuje nanoseći mu ozbiljne povrede. Prilikom kupovine radnik u pet shopu nam je izabrao po jednog leminga oba pola i tamo su bili u istom kavezu tj. zajedno. U početku je manji mužjak na svaki dodir sa ženkom reagovao prevrtanjem na stranu ili leđa i skičanjem da bi kasnije ženka počela da mu nanosi povrede. Držimo ih u prostranom terarijumu tako da mislim da imaju dosta prostora. Šta dalje raditi jer nam je svima u kući žao da gledamo taj teror? Da li ih razdvojiti na neko vreme ili...? Hvala, Igor

O: Leminzi su po prirodi društvena bića. Nikad ih ne bi trebalo držati pojedinačno. Leming nije agresivna životinjica, ali takvo njihovo ponašanje može biti provocirano iznenadnim buđenjem leminga ili grubim uzimanjem u ruke. Prilikom uzimanja leminga u ruke mnogo je praktičnije i bolje obuhvatiti leminga nekom manjom posudom (npr. kutijom) pre nego ga uzmete direktno u ruke, što će predstavljati mnogo manji stres za njega nego što je hvatanje u većem prostoru, kada on obično beži i ne dozvoljava da se uhvati.

U povoljnim uslovima, sem kratkotrajnih svađa, leminzi se retko tuku, a kada se to desi obično je razlog za to mali životni prostor, tj. prerasli su kavez/terarijum u kojem se nalaze, pa ih je tada potrebno razdvojiti ili im osigurati veću nastambu. Optimalna veličina terarijuma je 40-60 litara.

Pre nego što ih razdvojite, pokušajte da u terarijum stavite tunel koji će imati dva ili više izlaza koji će im služiti za igru, ali u koji će mužjak moći da pobegne kada je to potrebno. Ako se i pored toga agresivnost ženke prema mužjaku nastavi, razdvojte ih na neko vreme, a kada ih budete ponovo spajali učinite to na nekom neutralnom terenu.

Takođe, proverite informacije o polu koje ste dobili od prodavca u pet shopu.

Više o leminzima pročitajte ovde i ovde.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak