Odgovara:
Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Treba mi vaša pomoć, moj leming je bolestan.... usta su mu skroz suva, ima krastice okolo, i oko nosića, i suze mu se okice, po ceo dan samo spava, mada kada ga uzmem u ruke mazi se i razbudi se ali se vidi da je bolestan i tužan. Jede, i semenke i hranu iz pet shopa, i šargarepicu i jabuku, sasvim normalno. Meni je žao da ga uspavam a ne znam kako da mu pomognem jer ne mogu više tako da ga gledam, molim vas pomozite mi!
Unapred hvala, Marija

O: Bolesti kod leminga najčešće mogu uzrokovati bakterije, gljivice, virusi i paraziti.

Neke od čestih bolesti su enterotoksemija: uzrokuju je gram pozitivne bakterije koje se normalno nalaze u probavnom traktu. Glavni simptom bolesti je krvavi ili sluzavi proliv zbog kojeg životinja dehidrira, nema apetita, telesna temperatura joj je snižena i ima bolove u trbuhu i otečen abdomen te najčešće, ukoliko mu se hitno ne pomogne, nastupi smrt. Da bi se leming spasio potrebno mu je davati antibiotike, probiotike, tečnost, dijetetsku hranu s puno vlakana ako ima apetit, a ako nema apetita treba ga na silu hraniti.

Bolesti bubrega takođe su česte u malih glodara i često se javljaju u starijih jedinki. Hronična progresivna nefroza je bolest koja se može javiti. Urin obolelih životinja sadrži puno proteina. Ishrana obolelih životinja se sastoji u niskoproteinskoj dijeti. Takođe mogu nastati i različiti tipovi tumora bubrega i obično budu zahvaćena oba bubrega. Najčešći znakovi bubrežnih bolesti kod malih glodara su depresija, teško i bolno mokrenje (bubrežni kamenci), gubitak težine i apetita.

Respiratorne infekcije su takođe moguće a što se tiče promena u vidu krasti oko usta i nosa potrebno je izvršiti pregled životinje kod veterinara. Kliničkim pregledom uz anamnezu veterinar može dobiti potpuniju sliku koja mu daje smernice za dijagnozu.

Antibiotici, mineralno-vitaminski preparati i probiotici za glodare mogu pomoći u lečenju.