Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Jutros sam u kavezu primetila nešto malo i crveno. Bolje sam pogledala i videla da su to mali. Odvojila sam ih sa majkom u jedan lavor međutim majka ih uopšte ne primećuje. Šta da radim? Hvala unapred. Milica


O: Polno sazrevanje kod hrčaka oba pola je prosečno u dobi od 90 dana, mada ženke mogu ući u prvi estrus (polna faza teranja) već u dobi od 35 dana. Ženke su poliestrične, što znači da se mogu pariti tokom cele godine. Polni ciklus traje 4 dana.

Graviditet traje 16 dana, a na svet donose 5 - 9 mladih. Mladi se odbiju od sisanja 21. dana. Broj mladunaca zavisi od broja oplođenih jajnih ćelija, pa ako je mužjak stariji moguće je da oplodivost manja. Prvi okoti obično daju manji broj mladunaca, dok kasnija teranja daju veći broj. Ženka hrčka obično rađa mlade u gnezdu. Nakon završetka poroda, ženka ih skupi na jedno mesto kako bi im održala toplinu jer mali hrčci još nemaju razvijen sistem termoregulacije. Dodatno grejanje nije nužno u uobičajenim okolnostima.

Ponašanje ženke uslovljeno je instinktima i ukoliko se oseti ugroženom, iz bilo kog razloga, ženka može premeštati leglo, napustiti ga ili čak pojesti mladunce. Takođe, može im nauditi u slučajevima kada su bolesni ili zakržljali i nesposobni za život, pa i u slučaju kada majka nema adekvatnu ishranu.

Pravilna i kvalitetna ishrana i pružanje mira majci s mladuncima u prvim danima nakon okota je vrlo bitna kako bi majka normalno prihvatila male, s obzirom da Vi ne možete sami othraniti tek rođene hrčke, već to mora uraditi isključivo majka. Majka će ih najverovatnije prihvatiti kada se povrati nakon koćenja koje je uvek iscrpljujuće za životinju. Hrčci počinju da se samostalno hrane tek nakon  3-4 nedelje života.


O pravilnoj ishrani majke hrčka možete pročitati u tektu koleginice Ane Jovanović, dr. vet. med., pod naslovom “Hrčak – ishrana majke”.


Više o mladima hrčka pisala je koleginica Aleksandra Todosijević, dr. vet. med.,: “Briga o mladuncima hrčka nakon okota”.