Izraslina na oku ježa
Ana Jovanovic, DVM


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

P: Primetila sam problem sa okom kod afričkog patuljastog ježa. Levo oko je u redu, a u uglu desnog oka kao da ima malu izraslinu i to je crvene boje. Možete li mi reći šta je u pitanju i kako se može lečiti? Takođe, slabo jede ali pije mnogo vode i ne znam da li je to sada zbog ovih vrućina ili je neki drugi problem u pitanju. Hvala vam unapred. Jovana


O: Ispupčenje oka koje opisujete može se javiti zbog različitih uzroka, a ona koja nastaju posledicom traume najčešće su povezana s pojavom čira na rožnjači.


Čirevi rožnjačese se uopšteno dele na površinske i duboke. Mogu nastati mnoštvom uzroka, od ogrebotine šapom, ili nekim stranim oštrim predmetom (travka, trn, iver...) pa i bakterijskom infekcijom. Kada je spoljašnji sloj rožnjače oštećen, iziritiran je i bolan, što uzrokuje žmirkanje (ili škiljenje) i suzenje. Čirevi rožnjače prilično su bolni i svrbe. Kao odgovor na nastalo stanje često morsko prase češe oko i pogoršava njegovo stanje. Javlja se iscedak koji se može sakupljati u medijalnom uglu oka, a sklera se ispunjava krvlju.


Ako predmet koji je oštetio rožnjači nije više u oku, a ogrebotina nije preduboka, oštećenje brzo zarasta. Međutim, ako se proces istovremeno i inficira, mogu biti zahvaćeni dublji delovi rožnjače, a zarastanje može potrajati nedeljama. Takve abrazije rožnjače (strugotine) uzrokuju oštećenje čitave rožnjače (edem) i obojenje rožnjače u belo. Neki čirevi nemaju tendenciju zarastanja ako je iritans još uvek prisutan, dok drugi mogu zarasti, ali su recidivirajući su, tj. mogu se ponovno pojaviti.
Čir rožnjače je izlečiv primerenim lekovima za lokalnu primenu na očima (kapi ili masti) ako se proces dijagnostikuje u početku.


Sledeći uzrok ispupčenja može biti povezan sa sakupljanjem tečnosti u očnoj jabučici (hydrophtalmus), zbog čega ona može biti znatno povećana, a oko u celini proviri izvan očne šupljine. Zove se i volovsko oko, a veoma često izbočena je i rožnjača uz luksaciju sočiva. Najčešće nastaje kao posledica traume iako postoje podaci da može predstavljati i urođenu manu. Patološki procesi u pozadini oka odnosno iza očne jabučice, mogu uzrokovati da ona promiviri izvan očne šupljine.
Apscesi korena zuba u gornjoj čeljusti mogu imati slične posledice.


Tumori orbite (očna šupljina) mogu vidljivo bujati kroz otvor sočiva ili rastu urastavajući u bulbus i preostale mekane delove orbite do retrobulbarnog prostora i tada izbijaju na područje očne šupljine kao kuglasti i gomoljasti tumori. Rastući potiskuju bulbus (očnu jabučicu) na stranu ili napred i tako urastaju u okolne kosti. Ovi tumori se mogu uspešno ukloniti samo ako se na vreme otkriju, tj. pre urastanja u kosti.


Kako se ovakva stanja ne mogu dijagnostikovati na osnovu fotografije već samo specijalističkim oftalmološkim pregledom, savetujem vam da morsko prase odvedete kod veterinara kako bi pregledom oka tačno utvrdio o kakvoj se patološkoj promeni radi, te terapiju po potrebi prilagodio ili promenio, a sve sa ciljem sprečavanja komplikovanja smanjenja vida ili pak gubitka vida zahvaćenog oka.