Milan Milanovic v3

Odgovara:
Milan Milanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

P: Razmišljam da uzmem jednog zeca, pa ako biste mogli da mi kažete koja je razlika izmedu lavlje glave i običnog patuljastog zeca? Hvala Vam unapred. Jelena


O:
Patuljsti kunići uzgajaju se samo kao kućni ljubimci. Imaju iste karakterne osobine kao i ostali odomaćeni kunići, s malo više temperamentne osobine. Energetični su i osetljivi (lako ih možemo uznemiriti). Uglavnom se drže u kućnim uslovima i mogu se prilagoditi društvu kućnog psa i mačke, ali i drugih kućnih ljubimaca. Veoma su krhke životinje i podložne stresu.


Treba ih razlikovati od zečeva. Dugi su 34-45 cm. Čistokrvni patuljasti kunići teški su od 500 g do 1400 g; veći pripadnici vrste teže od 1400 g do 1800 g. Žive od 10 do 12 godina. Neke od boja su crna, plava, čokoladna, jorgovan (bledoljubičasta), čeličnosiva, vidra, srneća, ris, opal, žućkastosmeđa (zagasito), takođe i beli crvenooki (rubin) i plavooki.

Hrane se travom, žitaricama i raznim sočnim zelenilom. Njihov sistem za varenje je slabiji od njihovih većih rođaka i lisnato povrće poput salate i kupusa mogu im zadati zdrastvene probleme. Veliki deo njihove ishrane čini seno, koje je vrlo važno za varenje.

Lavljoglavi kunić je uzgojen u Belgiji, zatim je uvezen u Englesku gde je naknadno ukršten s određenim rasama patuljastih kunića i dobijen je tzv. Europski lavljoglavi kunić koji u SAD-u nije priznat kao uzgojna rasa. Ova rasa kunića je vrlo jedinstvena i jedan je od bitnijih i novijih ukršenih vrsta.


Težina odraslog lavljoglavog kunića se kreće od 1,2 kg do 2,5 kg, a životni vek mu je oko 6 godina, s time da dužina života, a i težina, kunića zavisi od načina držanja (ishrana, puštanje iz kaveza po stanu ili vrtu).


Voli ljude, ljupkog je izgleda, lako se održava i jedan je od najdražih kućnih ljubimaca u svetu kunića. Prepoznatljiv je po svojoj grivi, koja podseća na mužjaka afričkog lava, a grivi imaju i mužjak i ženka ove rase, dok je ostatak tela prekriven krznom normalne dužine. Uši su nešto kraće nego kod ostalih rasa kunića.


I upravo je u tome glavna razlika izmeću ove dve rase kunića, u njihovom spoljašnjem izgledu, posebno u dužini krzna. Lavlja glava ima duže krzno, koje na glavi formira karakterističnu "grivu" po čemu su i dobili naziv. To onda znači da ga morate češće češljati u odnosu na patuljastog kunića koji ima kraće krzno.


Što se tiče ostalih karakteristika one su uglavnom iste za obe rase. Isto se odnosi i na telesnu težinu odraslih
jedinki jer i jedni i drugi pripadaju patuljastim kunićima.


Više informacija o kuniću lavlja glava možete pročitati u okviru sledećeg odgovora: „Kunić lavlja glava“.

O patuljastom kuniću pisali je koleginica Mirjana Pejčić, dr. vet. med.,: “Patuljasti kunić – ishana i uslovi držanja”.

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak