ana_jovanovic2a


Odgovara:
Ana Jovanović, dr. vet. med.,
Pet centar, Bulevar M. Milankovića 1v, Beograd

 

P: Poštovani, imam kunića starog 3 i po godine, ima buve, zapatio ih je verovatno kad smo išli kod veterinara. Uzeli smo mu advantage ampulu, stavila sam mu celu ampulu na vratiću, na koži. Buvice su počele da ispadaju, međutim on ima jaaako punooo sitno nešto kao crne tačkice, pretpostavljam da su to jaja. Recite mi da li ova ampula ubija i ta jaja jer ja ne znam kako na kraj da izađem sa tim. Jako puno ih ima. Inače, on nema svoj kavez, po ceo dan šetka po stanu. Da li su ove buve crne opasne za ljude. Šta da radimo?  Kristina

O: Buve, pored toga što se najčešće pojavljuju kod pasa i mačaka, mogu takođe napasti i ostale kućne ljubimce, pa tako i kuniće. Ektoparaziti koji još mogu parazitiraju na koži kunica su šugarci, grinje i vaške.

Na ljudima se buve pasa i mačaka ne zadržavaju, međutim, ukoliko se radi o invaziji buvama neka će verovatno skočiti i na čoveka, ali pošto ubode čoveka opet se vraća na kunića.

Na mestu uboda se obično uočava alergijska reakcija, crvene boje i praćena svrabom. Slično kao i ubod komarca, mesto uboda buve se može lečiti kremama koje smiruju svrab kod čoveka.
 
Advantage ampula koju ste naneli sprečava i suzbija invaziju buva u narednih mesec dana. Nanonosi se tako što se kuniću razmakne dlaka, tako da bude vidljiva koža na gornjem delu vrata, tj. uz predelu lobanje. Stavi se vrh tube na kožu i čvrsto istisne sadržaj nekoliko puta ravnomerno po kožu.

Savetovala bih Vam da ponavljate tretman redovno na svakih mesec dana, kako bi smanjili broj buva, a zatim ih potpuno iskorenili.
 
Crne tačkice koje opisujete su najverovatnije izmet buva koja je zapravo zgrušana i svarena krv. Može se nalaziti svuda po krznu. Lako se ukljanja isčetkavanjem sa krzna, kupanjem životinje ili svakodnevnim brisanjem vlažnim peškirom.
 
Jaja buva su sedefasto bele boje, okruglasta, ovalna i veličine oko milimetar. Najbolje se vide pod uveličanjem lupe. Buve polažu jaja kako na životinjama, tako i u okolini u kojoj životinja boravi. Advantage kod kunića ne deluje na jaja i larve parazita. Jaja buva su veoma otporna na antiparazitike, a larve relativno.


Buve se samo povremeno nalaze na telu kunića, pretežno se zadržavaju u kavezu u raznim pukotinama ili u okolini, tako da treba tretirati i kavez, a po potrebi i prostoriju u kojoj je kunić boravio s obzirom da ga puštate van kaveza.


Savetovala bih Vam da pored zaštite kunića sprovedete i dezinsekciju stana rastvorom Tyra-x.

 

OZNAKE:

Afrički tvor - polni ciklus, sterilizacija i higijena

Sledeći članak